Re: P25<-->DMR issue "Still"


Ian Tulley
 

Thanks Steve, OK, I think I have the audio level adjusted now, It may need some tweaking as I go along but it seems even between both P25 and DMR.

Her is a copy of the systemclt status for the md380-emu

root@dvswitch:/opt/MMDVM_Bridge# systemctl status md380-emu
● md380-emu.service - MD-380 Emulator Service
   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/md380-emu.service; enabled; vendor preset: enabled)
   Active: active (running) since Thu 2019-01-03 08:50:49 AEDT; 3h 34min ago
 Main PID: 28048 (md380-emu)
    Tasks: 2 (limit: 4915)
   CGroup: /system.slice/md380-emu.service
           └─28048 /usr/bin/qemu-arm-static /opt/md380-emu/md380-emu -S 2470

It appears that it is running correctly and I have restarted it a few times over all my original testing.

Regards
Ian (VK2HK)





On 3 Jan 2019, at 12:01 pm, Steve N4IRS <szingman@...> wrote:

Go ahead and adjust your levels. md380-emu is having a problem. We can circle back a see waht is going on with the emulator.

On 1/2/19 8:00 PM, Ian Tulley wrote:
That worked Steve, thanks, other than very low Audio from P25 to DMR, using the settings both as 1.0 it is now working fine, so I will need to adjust those settings to get it going correctly. I didn’t think of that for the DMR side ??


Regards
Ian (VK2HK)





On 3 Jan 2019, at 11:44 am, Ian Tulley <ian@...> wrote:

Hi Steve, wasn’t sure if you wanted it as an attachment, hoping it works via the group.




Regards
Ian (VK2HK)





On 3 Jan 2019, at 10:08 am, Ian Tulley <ian@...> wrote:

OK, still having issues on the audio side, no matter the combination of the Audio Gain etc, it does make some differences but from P25 to DMR you can make out some of the audio but very very broken up, but from DMR to P25 its just garbage.

When I run the Analog_Bridge_P25.ini and TX, this is the last entries I see on the screen so this shows both from DMR to P25 and visa versa.

I: 2019-01-02 22:58:32.106 Open UDP listener on 127.0.0.1:34100
I: 2019-01-02 22:58:32.106 Open USRP on 127.0.0.1:32001
M: 2019-01-02 22:58:32.106 Connecting to DV3000 hardware......
W: 2019-01-02 22:58:33.115 DV3000 not found at 127.0.0.1:2460
Project 25 IMBE Encoder/Decoder Fixed-Point implementation
Developed by Pavel Yazev E-mail: pyazev@...
Version 1.0 (c) Copyright 2009
This program comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY.
This is free software, and you are welcome to redistribute it
under certain conditions; see the file ``LICENSE'' for details.
I: 2019-01-02 22:58:33.214 Subscriber IDs loaded: 117848
I: 2019-01-02 22:58:33.215 Default extended metadata <VK2HK>
W: 2019-01-02 22:58:33.215 Using software MBE decoder version 1.2.3
W: 2019-01-02 22:58:33.215 Using software OP25 IMBE/AMBE vocoder
I: 2019-01-02 22:58:33.215 Starting Analog_Bridge --> USRP thread
I: 2019-01-02 22:58:33.215 Open UDP listener on 127.0.0.1:34001
I: 2019-01-02 22:58:33.215 Starting USRP --> IPSC_Bridge thread
I: 2019-01-02 23:02:56.562 USRP packet type: USRP_TYPE_TEXT (VK2HK) -> 5052110
M: 2019-01-02 23:02:57.062 PTT on
M: 2019-01-02 23:02:59.907 PTT off (keyed for 2845 ms)
I: 2019-01-02 23:03:13.110 Begin TX: src=5052110 rpt=0 dst=50525 slot=2 cc=0


This is the same but from the Analog_Bridge_DMR.ini

I: 2019-01-02 23:02:38.868 Open UDP listener on 127.0.0.1:31100
I: 2019-01-02 23:02:38.868 Open USRP on 127.0.0.1:34001
D: 2019-01-02 23:02:38.868 Attempt to  init DV3000 in DMR mode
M: 2019-01-02 23:02:38.868 Connecting to DV3000 hardware......
W: 2019-01-02 23:02:39.881 DV3000 not found at 127.0.0.1:2460
Project 25 IMBE Encoder/Decoder Fixed-Point implementation
Developed by Pavel Yazev E-mail: pyazev@...
Version 1.0 (c) Copyright 2009
This program comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY.
This is free software, and you are welcome to redistribute it
under certain conditions; see the file ``LICENSE'' for details.
I: 2019-01-02 23:02:39.986 Subscriber IDs loaded: 117848
I: 2019-01-02 23:02:39.987 Default extended metadata <50521891>
I: 2019-01-02 23:02:39.987 Connecting to emulator on host 127.0.0.1:2470
W: 2019-01-02 23:02:39.987 Using software MBE decoder version 1.2.3
W: 2019-01-02 23:02:39.987 Using software OP25 IMBE/AMBE vocoder
I: 2019-01-02 23:02:39.987 Starting Analog_Bridge --> USRP thread
I: 2019-01-02 23:02:39.987 Open UDP listener on 127.0.0.1:32001
I: 2019-01-02 23:02:39.987 Starting USRP --> HB_Bridge thread
I: 2019-01-02 23:02:56.562 Begin TX: src=5052110 rpt=0 dst=50525 slot=2 cc=0
D: 2019-01-02 23:02:59.907 End TX
I: 2019-01-02 23:03:13.111 USRP packet type: USRP_TYPE_TEXT (VK2HK) -> 5052110
M: 2019-01-02 23:03:13.613 PTT on
D: 2019-01-02 23:03:18.694 cpu_time_used = 5081, minTxTime = 2000, pttTime = 1546470193613, end = 1546470198694
M: 2019-01-02 23:03:18.694 PTT off (keyed for 5081 ms)


Just making sure that it looks as it should to you

Regards
Ian (VK2HK)





On 3 Jan 2019, at 7:51 am, Steve N4IRS <szingman@...> wrote:

Set the USRP audio settings in BOTH ini files to:
aslAudio = AUDIO_USE_GAIN
agcGain = 1.0
dmrAudio = AUDIO_USE_GAIN
dmrGain = 1.0

From there you can go up to 1.5,2,etc or down .9,.8,etc.


On 1/2/2019 3:46 PM, Ian Tulley wrote:
Hi Steve, if I do systemctl status md380-emu it shows it as running, if I TX from the P25 radio, I get very broken audio out of the DMR, if I TX from the DMR Radio I just get very harsh hash from the P25 Radio, that was with the USRP Audio settings as per default. I am assuming I will need to adjust those on both of the Analog_Bridge ini files ??

I have not done any as yet this morning, but will be looking at it hopefully in the next hour.

------------------
Regards
Ian (VK2HK)




On 2 Jan 2019, at 9:36 pm, Steve N4IRS <szingman@...> wrote:

So,
it sounds like P25 is working all the way to Analog_Bridge. It also sounds like you have a problem with Analog_Bridge for DMR. 
Are you using the emulator?
Is the emulator running?

Steve

On 1/2/19 2:40 AM, Ian Tulley wrote:
Hi Steve, OK here is what I have been able to achieve, P25Gateway runs fine, I can then start MMDVM_Bridge and it connects to the BM Master successfully, I can TX on both the P25 radio and the DMR radio on different repeaters and see my calls come up on the screen output. I then start up Analog_Bridge_P25.ini and do the same test and again can see myself coming up on the screen output but no audio between them. Now when I startup Analog_Bridge_DMR.ini and do the same test I can see myself come up on the screen output then I get the following error, only on that Stanza, "Emulator Timed out on Decode" or "Emulator Timed out on Encode" depending on the direction of the data and still no audio in either direction, but I can get the DMR repeater to TX "sometimes" when PTT from the P25 radio but no audio.
I'm not sure where to look for this one, please remember this is on a server in the cloud so there are no USB Dongles connected, I'm only using the software decoder.

Regards
Ian (VK2HK) 





<Analog_Bridge_DMR.ini>



Join main@DVSwitch.groups.io to automatically receive all group messages.