Date   

Re: DVSwitch HAMVOIP #dvs

John EA5JAV/M0JCA
 

Steve, see attachment - last screenshot, do I do a Yes or No?


Re: "Node 1998" message when connected to the node

Steve N4IRS
 

From extensions.conf:
[android-iaxrpt] ;;; Stanza is the context from iax.conf
exten => 53450,1,Answer ;;; The "Node" from IAXRpt is 1998
exten => 53450,n,Playback,rpt/node
exten => 53450,n,Playback,digits/1  <---- 1
exten => 53450,n,Playback,digits/9 <----- 9
exten => 53450,n,Playback,digits/9 <----- 9
exten => 53450,n,Playback,digits/8 <------8
exten => 53450,n,Set(KF1D(num)=0)
exten => 53450,n,Rpt,53450|P|${KF1D(name)} ;;; The "CallerID" from IAXRpt

David,
If you are reading the PLEASE fix this!


On 1/28/2022 3:29 PM, Bryan wrote:
Hi Steve,
DVSwitch username is my callsign, KF1D

From iax.conf:
[KF1D] ;;; The stanza is the "Username" from IAXRpt
type=friend
context=android-iaxrpt
host=dynamic
auth=md5
secret=*****;;; The "Password" from IAXRpt
disallow=all
allow=ulaw
transfer=no
calltokenoptional=0.0.0.0/0.0.0.0
requirecalltoken=no

From extensions.conf:
[android-iaxrpt] ;;; Stanza is the context from iax.conf
exten => 53450,1,Answer ;;; The "Node" from IAXRpt is 1998
exten => 53450,n,Playback,rpt/node
exten => 53450,n,Playback,digits/1
exten => 53450,n,Playback,digits/9
exten => 53450,n,Playback,digits/9
exten => 53450,n,Playback,digits/8
exten => 53450,n,Set(KF1D(num)=0)
exten => 53450,n,Rpt,53450|P|${KF1D(name)} ;;; The "CallerID" from IAXRpt

Thanks,
Bryan, KF1D


Re: "Node 1998" message when connected to the node

Bryan
 

Hi Steve,
DVSwitch username is my callsign, KF1D

From iax.conf:
[KF1D] ;;; The stanza is the "Username" from IAXRpt
type=friend
context=android-iaxrpt
host=dynamic
auth=md5
secret=*****;;; The "Password" from IAXRpt
disallow=all
allow=ulaw
transfer=no
calltokenoptional=0.0.0.0/0.0.0.0
requirecalltoken=no

From extensions.conf:
[android-iaxrpt] ;;; Stanza is the context from iax.conf
exten => 53450,1,Answer ;;; The "Node" from IAXRpt is 1998
exten => 53450,n,Playback,rpt/node
exten => 53450,n,Playback,digits/1
exten => 53450,n,Playback,digits/9
exten => 53450,n,Playback,digits/9
exten => 53450,n,Playback,digits/8
exten => 53450,n,Set(KF1D(num)=0)
exten => 53450,n,Rpt,53450|P|${KF1D(name)} ;;; The "CallerID" from IAXRpt

Thanks,
Bryan, KF1D


Re: "Node 1998" message when connected to the node

Steve N4IRS
 

Post your stanza. You did see the 1998 vertically?

On 1/28/2022 3:09 PM, Bryan wrote:
Hi Steve,
Thanks for your reply.  Yes, all those values, including the one that you show as 1998, have my node number written instead.  The same is true for the node values in the iax.conf file.  But still, I get the voice saying "Node 1998" when I connect.  I think it's actually working fine, it's just strange that it's saying the default node number.


Re: "Node 1998" message when connected to the node

Bryan
 

Hi Steve,
Thanks for your reply.  Yes, all those values, including the one that you show as 1998, have my node number written instead.  The same is true for the node values in the iax.conf file.  But still, I get the voice saying "Node 1998" when I connect.  I think it's actually working fine, it's just strange that it's saying the default node number.


Re: DVSwitch HAMVOIP #dvs

Steve N4IRS
 

The LED color change is probably a GPIO setting in simpleusb along with a event in rpt.conf. I'll see if I can find the info. Or maybe Peter can supply the needed settings to restore operation. BTW, neat idea the tri-color LED.

On 1/28/2022 2:50 PM, John-EA5JAV wrote:
Hello Steve, that's perfect timing, downloaded latest HAMVOIP image this afternoon, installed it, got it working perfectly including Echolink, and for RF also working, I entered details as you suggested using the attached screenshot and radio kicked in, the only thing is that LED light on the Box from G7RPG no longer changes colour, when on stand-by (Blue), Rx (Red) and Tx (Green), stays permanently on Blue, but I can Rx & Tx OK.

I'll print off your most recent instructions and do it next.

Thanks, John  


Re: DVSwitch HAMVOIP #dvs

John EA5JAV/M0JCA
 

Hello Steve, that's perfect timing, downloaded latest HAMVOIP image this afternoon, installed it, got it working perfectly including Echolink, and for RF also working, I entered details as you suggested using the attached screenshot and radio kicked in, the only thing is that LED light on the Box from G7RPG no longer changes colour, when on stand-by (Blue), Rx (Red) and Tx (Green), stays permanently on Blue, but I can Rx & Tx OK.

I'll print off your most recent instructions and do it next.

Thanks, John  


Re: DVSwitch HAMVOIP #dvs

Steve N4IRS
 

Here are updated instructions for existing node.

Goto option 1: Perform a system UPDATE from the Admin Menu
Make a backup copy of your HamVoIP SD card. Make sure both copies work.

Go to option 9: Start Bash shell interface from the Admin Menu

Run:
bash <(curl -s http://dvswitch.org/hamvoip)

reboot

/usr/local/dvs/dvs
Do basic setup of DVSwitch

Type exit to return to the Admin Menu

Go to option 3: Change the primary NODE number from the Admin Menu

Keep all your existing settings and add a IAX password for use with DVSwitch Mobile

You are set. DVSwitch-Server is connected to your private node 1999
The DVSwitch dashboard is at http://your.node.ip.address/dvswitch
Monit is at http://your.node.ip.address:2812 user = admin password = monit

If you get a error, STOP and ask.



On 1/27/2022 2:53 PM, John-EA5JAV wrote:
I'll do that Steve, and of course keep you updated, after the fresh install, I'll try and do a screen recording so you can see exactly what's going on if that helps, I'll be in touch and thanks again!!

John


Re: "Node 1998" message when connected to the node

Steve N4IRS
 

I'm guessing HamVoIP

look at extensions.conf

[phone-iaxrpt]    ;;; Stanza is the context from iax.conf
exten => 2153,1,Answer
exten => 2153,n,Playback,rpt/node
exten => 2153,n,Playback,digits/1 <------------------
exten => 2153,n,Playback,digits/9 <------------------
exten => 2153,n,Playback,digits/9 <------------------
exten => 2153,n,Playback,digits/8 <------------------
exten => 2153,n,Set(CALLERID(num)=0)
exten => 2153,n,Rpt,1998|P|${CALLERID(name)} ;;; The "CallerID" from IAXRpt

On 1/28/22 00:04, Bryan wrote:
Hello,
I can successfully connect the DVSwitch app on my android phone to my Allstarlink node.  However, when it connects, the voice says "Node 1998".  Is this normal?
In the extensions.conf and iax.conf files I changed all the instances where 1998 occurs to my node number.

Also, in my Allstarlink Node information page, it shows no relevant information when I am connected, just "NOCID".  Again, is this to be expected?
Do I have an incorrect setting somewhere.

Thanks,
Bryan, KF1D


"Node 1998" message when connected to the node

Bryan
 

Hello,
I can successfully connect the DVSwitch app on my android phone to my Allstarlink node.  However, when it connects, the voice says "Node 1998".  Is this normal?
In the extensions.conf and iax.conf files I changed all the instances where 1998 occurs to my node number.

Also, in my Allstarlink Node information page, it shows no relevant information when I am connected, just "NOCID".  Again, is this to be expected?
Do I have an incorrect setting somewhere.

Thanks,
Bryan, KF1D


Re: DVSwitch HAMVOIP #dvs

John EA5JAV/M0JCA
 

I'll do that Steve, and of course keep you updated, after the fresh install, I'll try and do a screen recording so you can see exactly what's going on if that helps, I'll be in touch and thanks again!!

John


Re: DVSwitch HAMVOIP #dvs

Steve N4IRS
 

It's not really grief, The more I know about the installs in the field, the better I can tweak the install. From the picture it looks like a clean BF888 based node. I don't see a reason why a stock HamVoIP install should not work. I would go into simpleusb menu and record all the settings. Then bring up a fresh HamVoIP disk and see if you can get the radio to work. If that all works you can retry the DVSwitch Server install.

Steve

On 1/27/2022 1:59 PM, John-EA5JAV wrote:
Just restored from the original SD card supplied by G7RPG and the menu is the same as before (attached), I haven't run or installed anything yet.

With my current configuration allstar and echolink bridge working perfectly.

Happy to reinstall fresh image from HAMVOIP but I really don't know if RF will work, I've taken a picture (attached) and it appears radio is connected via a USB sound card?

Happy to give it a go as I have plenty of backups to revert back to.

Sorry to give you all this grief!

John


Re: DVSwitch HAMVOIP #dvs

John EA5JAV/M0JCA
 

Just restored from the original SD card supplied by G7RPG and the menu is the same as before (attached), I haven't run or installed anything yet.

With my current configuration allstar and echolink bridge working perfectly.

Happy to reinstall fresh image from HAMVOIP but I really don't know if RF will work, I've taken a picture (attached) and it appears radio is connected via a USB sound card?

Happy to give it a go as I have plenty of backups to revert back to.

Sorry to give you all this grief!

John


Re: DVSwitch HAMVOIP #dvs

Steve N4IRS
 

OK,
I wanted to be sure that the issue was happening BEFORE the installation of DVSwitch Server. After the reboot you are supposed to be able to change node number etc. That script uses HamVoIP templates that I modify. If that program is not run, the updated templates are not applied.

Steve

On 1/27/2022 1:22 PM, John-EA5JAV wrote:
Thats correct Steve, I've attached a screenshot of my menu items, let me restore from the backup again and I'll double-check and let you know


Re: DVSwitch HAMVOIP #dvs

John EA5JAV/M0JCA
 

Thats correct Steve, I've attached a screenshot of my menu items, let me restore from the backup again and I'll double-check and let you know


Re: DVSwitch HAMVOIP #dvs

Steve N4IRS
 

John,
So, do understand correctly, after restoring the backup and BEFORE installing DVSwitch Server, option 3 did not take you to setup node number etc after a reboot?

On 1/27/2022 12:58 PM, John-EA5JAV wrote:
Hi Steve, tried everything you suggested but getting same issue, after running option 3 then firsttime.sh get a message "node configuration will be run after reboot" but after reboot nothing in menu for node configuration. RF and Echolink Bridge still work for allstar, just can't access allstar via DVSwitch Mobile.

I can't see a new stanza created either, so I've manually entered the one you pasted and it tried to connect but errors with "Failure code: (3) Invalid Node number"

I have Allstar and DVSwitch working perfecty on another Raspberry PI running Raspbian (I installed latest image from Allstar first, then manually installed DVSwitch) but without RF, which I was hoping to get (RF) working on HAMVOIP box.

I don't mind using allstar via Echolink or RF, and at least I have DVSwitch for DMR, P25 etc on same box now.

Many thanks, John


Re: DVSwitch HAMVOIP #dvs

John EA5JAV/M0JCA
 

Hi Steve, tried everything you suggested but getting same issue, after running option 3 then firsttime.sh get a message "node configuration will be run after reboot" but after reboot nothing in menu for node configuration. RF and Echolink Bridge still work for allstar, just can't access allstar via DVSwitch Mobile.

I can't see a new stanza created either, so I've manually entered the one you pasted and it tried to connect but errors with "Failure code: (3) Invalid Node number"

I have Allstar and DVSwitch working perfecty on another Raspberry PI running Raspbian (I installed latest image from Allstar first, then manually installed DVSwitch) but without RF, which I was hoping to get (RF) working on HAMVOIP box.

I don't mind using allstar via Echolink or RF, and at least I have DVSwitch for DMR, P25 etc on same box now.

Many thanks, John


Re: DVSwitch HAMVOIP #dvs

John EA5JAV/M0JCA
 

Thanks Steve, I'll give that a go and let you know


Re: DVSwitch HAMVOIP #dvs

Steve N4IRS
 

OK,
I think you can use option 3 rather then running the firsttime.sh script. I would suggest you run option 1 and get any available updates. Then option 3. After reboot see if you can run through changing settings (it shows you the existing settings, so you don't actually have to change anything) If that works, then do the DVSwitch install. Where I tell you to use firsttime.sh, use option 3.

Steve


On 1/26/2022 2:00 PM, John-EA5JAV wrote:
Just did that and same, I'll backup the original card again and try again tomorrow, this time I'll do it from home and not remotely, I'll let you know what happens Steve, thanks


Re: DVSwitch HAMVOIP #dvs

John EA5JAV/M0JCA
 

Just did that and same, I'll backup the original card again and try again tomorrow, this time I'll do it from home and not remotely, I'll let you know what happens Steve, thanks

541 - 560 of 10734