Date   

Re: Brandmeister to XLX

Steve KC1AWV
 

DMRGateway is not required. I have made a note in my old doc that reflects this. I will be creating a new doc that should be available after the holidays.

Steve KC1AWV 

On Sat, Nov 30, 2019, 2:55 PM Patrick Perdue <patrick@...> wrote:
Hello:

I found an old docc referring to using two instances of MMDVM_Bridge and
DMRGateway to bridge DMR to XLX. Is this necessary anymore, or can we
now just use two instances of MMDVM_Bridge, since it seems you can now
specifically address XLX modules? I want to use XLX and ambed for
transcoding DMR to D-STAR (DCS via XLXD) since this is already in place,
and bridge between that and Brandmeister.





Brandmeister to XLX

Patrick Perdue
 

Hello:

I found an old docc referring to using two instances of MMDVM_Bridge and DMRGateway to bridge DMR to XLX. Is this necessary anymore, or can we now just use two instances of MMDVM_Bridge, since it seems you can now specifically address XLX modules? I want to use XLX and ambed for transcoding DMR to D-STAR (DCS via XLXD) since this is already in place, and bridge between that and Brandmeister.


Re: mmdvmb.service in amd64?

Steve N4IRS
 

You don't need the full path
systemctl status mmdvm_bridge
systemctl start mmdvm_bridge
ststemctl stop mmdvm_bridge
systemctl enable mmdvm_bridge

What is the result of systemctl status mmdvm_bridge?
what is the result (not just it did not work) of systemctl start mmdvm_bridge?
what is the result of ls /lib/systemd/system/mmdvm_bridge.service?



On 11/30/19 7:28 AM, Tom Corcoran wrote:

I have tried 
systemctl restart /lib/systemd/system/mmdvm_bridge.service

as well as 
/lib/systemd/system/mmdvm_bridge.service restart

and system doesn't restart to reset the MMDVM_Bridge.ini file. Macro makes the change but does not restart. Am I missing something?

tnx ... Tom VE3NY


Re: mmdvmb.service in amd64?

Tom Corcoran
 


I have tried 
systemctl restart /lib/systemd/system/mmdvm_bridge.service

as well as 
/lib/systemd/system/mmdvm_bridge.service restart

and system doesn't restart to reset the MMDVM_Bridge.ini file. Macro makes the change but does not restart. Am I missing something?

tnx ... Tom VE3NY


Re: Dvswitch software not running on Odroid N2

Steve N4IRS
 

Ernie,
Thanks for trying them out.

Steve

On 11/30/19 5:08 AM, Ernie Gm7kbk wrote:
Hello Steve
Working fine on Odroid N2 running Ubuntu.

Thanks


Re: Dvswitch software not running on Odroid N2

 

Hello Steve
Working fine on Odroid N2 running Ubuntu.

Thanks


Re: mmdvmb.service in amd64?

Steve N4IRS
 

I'm going to guess you want mmdvm_bridge.service it is in /lib/systemd/system
That being said, you should not need to touch the service file. Just rename MMDVM_Bridge.amd64 to MMDVM_Bridge

Steve N4IRS

On 11/29/19 7:14 PM, Tom Corcoran wrote:
I can graze on winscp, but please ... where is file?
--
Tom VE3NY


Re: mmdvmb.service in amd64?

Tom Corcoran
 

I can graze on winscp, but please ... where is file?
--
Tom VE3NY


Re: Dvswitch software not running on Odroid N2

Steve N4IRS
 

I now have a board that will do aarch64 (arm64) I bought a RPi4 and I'm running Ubuntu 19.10 on it.
I have pushed MMDVM_Bridge.arm64 and Analog_Bridge.arm64 to GitHub.
I will build the other support programs over the next few days. The ONLY testing I did was to make sure the executables ran. I will be doing full testing as I build the support programs.

73, Steve N4IRS 


Re: mmdvmb.service in amd64?

jim.lathan@...
 

Try the command in terminal, if it returns without go for it

On Fri, Nov 29, 2019 at 5:17 PM Tom Corcoran <tcorcoran@...> wrote:
tnx for speedy response .

so, instead of my macro ending with "restart mmdvmb.service" should I use "restart MMDVM_Bridge" ?
--
Tom VE3NY


Re: mmdvmb.service in amd64?

Steve N4IRS
 

No,
No the file is mmdvm_bridge.service

On 11/29/2019 5:17 PM, Tom Corcoran wrote:
tnx for speedy response .

so, instead of my macro ending with "restart mmdvmb.service" should I use "restart MMDVM_Bridge" ?
--
Tom VE3NY


Re: mmdvmb.service in amd64?

Tom Corcoran
 

tnx for speedy response .

so, instead of my macro ending with "restart mmdvmb.service" should I use "restart MMDVM_Bridge" ?
--
Tom VE3NY


Re: mmdvmb.service in amd64?

Steve N4IRS
 

No, mmdvm_bridge.service expects the file be named MMDVM_Bridge

n 11/29/19 5:05 PM, Tom Corcoran wrote:

I am trying to install macros in my cloud instance of DVS. Is there an equivalent (but different name) file in amd64 version for mmdvmb.service?
--
Tom VE3NY


mmdvmb.service in amd64?

Tom Corcoran
 

I am trying to install macros in my cloud instance of DVS. Is there an equivalent (but different name) file in amd64 version for mmdvmb.service?
--
Tom VE3NY


Re: DMRlink.cfg #dmrlink #best_practices

Alex IK7SEC
 

At my system works whith only one instance, but  i don't need strange or specific way to stream voice flow, at the moment all tg\ts are used at same way in all repeaters\hotspot, bau at the moment i havo only one repaters and some hostspost on line. 


Re: ASL to DMR Bridge how to on Raspberry Pi Audio Quality Lost

Ted Lawrence
 

On Thu, Nov 28, 2019 at 11:07 AM, Steve N4IRS wrote:
AB.ini
Thank you Steve! I made the change.  Thanks a bunch for the help!  Enjoy your day!

Ted


Re: ASL to DMR Bridge how to on Raspberry Pi Audio Quality Lost

Steve N4IRS
 

Looks like you are not using the emulator. Make sure it's running and enabled in AB.ini

Sent by smoke signal (AT&T)


From: main@DVSwitch.groups.io <main@DVSwitch.groups.io> on behalf of Ted Lawrence via Groups.Io <tedlaw2@...>
Sent: Thursday, November 28, 2019 1:47:32 PM
To: main@DVSwitch.groups.io <main@DVSwitch.groups.io>
Subject: [DVSwitch] ASL to DMR Bridge how to on Raspberry Pi Audio Quality Lost
 
Greetings folks!

Got new node up and running on Raspberry Pi 3, seemed successful and sounded great. Then I enabled WiFI, then back to ethernet cable trying to  troubleshooting what has changed.  No joy, Now I have lost audio quality DMR to ASL.  Not sure what may have changed?  See anything strange here:

I: 2019-11-28 18:43:22.230 Analog Bridge is starting

M: 2019-11-28 18:43:22.230 Setting [GENERAL] logLevel -> 2

M: 2019-11-28 18:43:22.230 Setting [GENERAL] exportMetadata -> true

M: 2019-11-28 18:43:22.230 Setting [GENERAL] subscriberFile -> /var/lib/dvswitch/subscriber_ids.csv

M: 2019-11-28 18:43:22.230 Setting [GENERAL] decoderFallBack -> true

M: 2019-11-28 18:43:22.230 Setting [GENERAL] useEmulator -> false

M: 2019-11-28 18:43:22.230 Setting [GENERAL] emulatorAddress -> 127.0.0.1:2470

M: 2019-11-28 18:43:22.230 Setting [GENERAL] outputAudioDevice -> /dev/null

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [GENERAL] inputAudioDevice -> /dev/null

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [GENERAL] useMicrophone -> false

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [GENERAL] useVox -> false

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [GENERAL] voxDecay -> 2

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [GENERAL] voxTrigger -> 200

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [AMBE_AUDIO] server -> 127.0.0.1

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [AMBE_AUDIO] fromDMRPort -> 31100

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [AMBE_AUDIO] toDMRPort -> 31103

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [AMBE_AUDIO] ambeMode -> DMR

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [AMBE_AUDIO] minTxTimeMS -> 2000

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [AMBE_AUDIO] gatewayDmrId -> 3151317

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [AMBE_AUDIO] repeaterID -> 315131703

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [AMBE_AUDIO] txTg -> 315136

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [AMBE_AUDIO] txTs -> 2

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [AMBE_AUDIO] colorCode -> 1

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [USRP] server -> 127.0.0.1

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [USRP] toASLPort -> 32001

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [USRP] fromASLPort -> 34001

M: 2019-11-28 18:43:22.232 Setting [USRP] aslAudio -> AUDIO_UNITY

M: 2019-11-28 18:43:22.232 Setting [USRP] agcGain -> -20

M: 2019-11-28 18:43:22.232 Setting [USRP] dmrAudio -> AUDIO_UNITY

M: 2019-11-28 18:43:22.232 Setting [USRP] dmrGain -> 0.37

M: 2019-11-28 18:43:22.232 Setting [DV3000] server -> 127.0.0.1

M: 2019-11-28 18:43:22.232 Setting [DV3000] port -> 2460

W: 2019-11-28 18:43:22.232 ioctl reset error 

W: 2019-11-28 18:43:22.232 ioctl speed error 

W: 2019-11-28 18:43:22.232 ioctl stereo error 

W: 2019-11-28 18:43:22.232 ioctl setfmt error 

M: 2019-11-28 18:43:22.232 Audio In/Out Device: /dev/null

I: 2019-11-28 18:43:22.232 Open UDP listener on 127.0.0.1:31100

I: 2019-11-28 18:43:22.232 Open USRP on 127.0.0.1:32001

M: 2019-11-28 18:43:22.232 Connecting to DV3000 hardware......

W: 2019-11-28 18:43:23.241 DV3000 not found at 127.0.0.1:2460


Thanks,
Ted
KD4EG


ASL to DMR Bridge how to on Raspberry Pi Audio Quality Lost

Ted Lawrence
 

Greetings folks!

Got new node up and running on Raspberry Pi 3, seemed successful and sounded great. Then I enabled WiFI, then back to ethernet cable trying to  troubleshooting what has changed.  No joy, Now I have lost audio quality DMR to ASL.  Not sure what may have changed?  See anything strange here:

I: 2019-11-28 18:43:22.230 Analog Bridge is starting

M: 2019-11-28 18:43:22.230 Setting [GENERAL] logLevel -> 2

M: 2019-11-28 18:43:22.230 Setting [GENERAL] exportMetadata -> true

M: 2019-11-28 18:43:22.230 Setting [GENERAL] subscriberFile -> /var/lib/dvswitch/subscriber_ids.csv

M: 2019-11-28 18:43:22.230 Setting [GENERAL] decoderFallBack -> true

M: 2019-11-28 18:43:22.230 Setting [GENERAL] useEmulator -> false

M: 2019-11-28 18:43:22.230 Setting [GENERAL] emulatorAddress -> 127.0.0.1:2470

M: 2019-11-28 18:43:22.230 Setting [GENERAL] outputAudioDevice -> /dev/null

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [GENERAL] inputAudioDevice -> /dev/null

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [GENERAL] useMicrophone -> false

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [GENERAL] useVox -> false

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [GENERAL] voxDecay -> 2

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [GENERAL] voxTrigger -> 200

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [AMBE_AUDIO] server -> 127.0.0.1

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [AMBE_AUDIO] fromDMRPort -> 31100

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [AMBE_AUDIO] toDMRPort -> 31103

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [AMBE_AUDIO] ambeMode -> DMR

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [AMBE_AUDIO] minTxTimeMS -> 2000

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [AMBE_AUDIO] gatewayDmrId -> 3151317

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [AMBE_AUDIO] repeaterID -> 315131703

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [AMBE_AUDIO] txTg -> 315136

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [AMBE_AUDIO] txTs -> 2

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [AMBE_AUDIO] colorCode -> 1

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [USRP] server -> 127.0.0.1

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [USRP] toASLPort -> 32001

M: 2019-11-28 18:43:22.231 Setting [USRP] fromASLPort -> 34001

M: 2019-11-28 18:43:22.232 Setting [USRP] aslAudio -> AUDIO_UNITY

M: 2019-11-28 18:43:22.232 Setting [USRP] agcGain -> -20

M: 2019-11-28 18:43:22.232 Setting [USRP] dmrAudio -> AUDIO_UNITY

M: 2019-11-28 18:43:22.232 Setting [USRP] dmrGain -> 0.37

M: 2019-11-28 18:43:22.232 Setting [DV3000] server -> 127.0.0.1

M: 2019-11-28 18:43:22.232 Setting [DV3000] port -> 2460

W: 2019-11-28 18:43:22.232 ioctl reset error 

W: 2019-11-28 18:43:22.232 ioctl speed error 

W: 2019-11-28 18:43:22.232 ioctl stereo error 

W: 2019-11-28 18:43:22.232 ioctl setfmt error 

M: 2019-11-28 18:43:22.232 Audio In/Out Device: /dev/null

I: 2019-11-28 18:43:22.232 Open UDP listener on 127.0.0.1:31100

I: 2019-11-28 18:43:22.232 Open USRP on 127.0.0.1:32001

M: 2019-11-28 18:43:22.232 Connecting to DV3000 hardware......

W: 2019-11-28 18:43:23.241 DV3000 not found at 127.0.0.1:2460


Thanks,
Ted
KD4EG


Re: Switch Between BM and TGIF

Steve N4IRS
 

I'm glad to see the macro system is allowing you to do what you want to do. As Mike and I answer questions in the threads we find more about what people want to do. The best example of this is dvswitch.sh and the updated mvsm.macro.

Have fun guys.
Steve N4IRS


Re: ASL to DMR Bridge how to on Raspberry Pi #best_practices

Steve N4IRS
 

Ted,
This is how ASL rpt.conf is as "shipped"

; Enable the selected channel driver in modules.conf !!!
rxchannel = dahdi/pseudo            ; No radio (hub)
; rxchannel = SimpleUSB/usb_1999    ; SimpleUSB
; rxchannel = Pi/1                      ; Raspberry Pi PiTA
; rxchannel = Radio/usb_1999        ; USBRadio (DSP)
; rxchannel = Dahdi/1            ; PCI Quad card
; rxchannel = Beagle/1            ; BeagleBoard
; rxchannel = USRP/127.0.0.1:34001:32001; GNU Radio interface USRP 


On 11/27/19 7:47 PM, Ted Lawrence via Groups.Io wrote:
Thanks for responding Steve! Very good on the  [1999] Parameters.   All is good with [1999] parameters.  All is working and passing audio to and from DMR.  Just not sure about the my node 505501. It's not connected to any hardware.    

4461 - 4480 of 9801