Date   

Re: Error mmdvm_bridge after new installation; not find DMRDMRIDUpdate.sh #mmdvm_bridge #dmrlink

Steve N4IRS
 

How did you do your install? is this RPIOS or Raspbian?
cat /etc/os-release?
uname -a

Steve N4IRS

On 7/6/20 1:07 PM, ik1zvk@... wrote:
Hi everyone,

Fresh Raspian installatiom,
on RPI 4 4 GB,
i have installed dvswitch but i obtain this error:


Configurazione di mmdvm-bridge (1.5-20200427-23)...
Error, DMR ID file does not seem to be valid
dpkg: errore nell'elaborare il pacchetto mmdvm-bridge (--configure):
 il sottoprocesso installato pacchetto mmdvm-bridge script post-installation ha restituito lo stato di errore 251
Si sono verificati degli errori nell'elaborazione:
 mmdvm-bridge
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1


I can not find In /usr/local/sbin
/usr/local/sbin/DMRIDUpdate.sh

Anyone can help me?

Thanks in advance Amedeo IK1ZVK


Error mmdvm_bridge after new installation; not find DMRDMRIDUpdate.sh #mmdvm_bridge #dmrlink

Amedeo
 

Hi everyone,

Fresh Raspian installatiom,
on RPI 4 4 GB,
i have installed dvswitch but i obtain this error:


Configurazione di mmdvm-bridge (1.5-20200427-23)...
Error, DMR ID file does not seem to be valid
dpkg: errore nell'elaborare il pacchetto mmdvm-bridge (--configure):
 il sottoprocesso installato pacchetto mmdvm-bridge script post-installation ha restituito lo stato di errore 251
Si sono verificati degli errori nell'elaborazione:
 mmdvm-bridge
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1


I can not find In /usr/local/sbin
/usr/local/sbin/DMRIDUpdate.sh

Anyone can help me?

Thanks in advance Amedeo IK1ZVK


Re: enabling an AMBE dongle

Steve N4IRS
 

2 channels for WHAT to work? Analog_Bridge does not need 2 hardware vocoders to work.

On 7/6/20 12:15 PM, Curt Hart via groups.io wrote:
Because you need at least 2 channels for it to work.

On Monday, July 6, 2020, 10:40:02 AM CDT, Steve N4IRS <szingman@...> wrote:


Why a pair?

On 7/6/20 11:39 AM, Curt Hart via groups.io wrote:
Thumb DV works great, Northwest Digital, but you need at least a pair.

73,
Curtis - N9INK

On Monday, July 6, 2020, 10:36:33 AM CDT, Steve N4IRS <szingman@...> wrote:


Hard to say, not seeing much info. I THINK the DV stick30 will work with AMBEserver  <https://github.com/marrold/AMBEServer>

On 7/6/20 11:29 AM, Derek William Haden wrote:

I am clearly fighting a losing battle here.

I assume the DVmega version works OK?





Re: enabling an AMBE dongle

Curt Hart <curtg49@...>
 

Because you need at least 2 channels for it to work.

On Monday, July 6, 2020, 10:40:02 AM CDT, Steve N4IRS <szingman@...> wrote:


Why a pair?

On 7/6/20 11:39 AM, Curt Hart via groups.io wrote:
Thumb DV works great, Northwest Digital, but you need at least a pair.

73,
Curtis - N9INK

On Monday, July 6, 2020, 10:36:33 AM CDT, Steve N4IRS <szingman@...> wrote:


Hard to say, not seeing much info. I THINK the DV stick30 will work with AMBEserver  <https://github.com/marrold/AMBEServer>

On 7/6/20 11:29 AM, Derek William Haden wrote:

I am clearly fighting a losing battle here.

I assume the DVmega version works OK?




Re: enabling an AMBE dongle

Steve N4IRS
 

Why a pair?

On 7/6/20 11:39 AM, Curt Hart via groups.io wrote:
Thumb DV works great, Northwest Digital, but you need at least a pair.

73,
Curtis - N9INK

On Monday, July 6, 2020, 10:36:33 AM CDT, Steve N4IRS <szingman@...> wrote:


Hard to say, not seeing much info. I THINK the DV stick30 will work with AMBEserver  <https://github.com/marrold/AMBEServer>

On 7/6/20 11:29 AM, Derek William Haden wrote:

I am clearly fighting a losing battle here.

I assume the DVmega version works OK?




Re: enabling an AMBE dongle

Curt Hart <curtg49@...>
 

Thumb DV works great, Northwest Digital, but you need at least a pair.

73,
Curtis - N9INK

On Monday, July 6, 2020, 10:36:33 AM CDT, Steve N4IRS <szingman@...> wrote:


Hard to say, not seeing much info. I THINK the DV stick30 will work with AMBEserver  <https://github.com/marrold/AMBEServer>

On 7/6/20 11:29 AM, Derek William Haden wrote:

I am clearly fighting a losing battle here.

I assume the DVmega version works OK?



Re: enabling an AMBE dongle

Steve N4IRS
 

Hard to say, not seeing much info. I THINK the DV stick30 will work with AMBEserver  <https://github.com/marrold/AMBEServer>

On 7/6/20 11:29 AM, Derek William Haden wrote:

I am clearly fighting a losing battle here.

I assume the DVmega version works OK?



Re: enabling an AMBE dongle

Derek William Haden <facebook@...>
 

I am clearly fighting a losing battle here.

I assume the DVmega version works OK?


Re: enabling an AMBE dongle

Steve N4IRS
 

It may, AMBEtest4 is your friend. Try it.

On 7/5/20 12:55 PM, Derek William Haden wrote:
Thanks for all your help. I could not have got this far on my own.

Would a powered USB hub help?


Re: enabling an AMBE dongle

Derek William Haden <facebook@...>
 

Thanks for all your help. I could not have got this far on my own.

Would a powered USB hub help?


Re: enabling an AMBE dongle

Steve N4IRS
 

My guess it's on the edge for power. I would keep an eye on the log.

On 7/5/20 12:30 PM, Derek William Haden wrote:
systemctl status analog_bridge
tells me it's running, however it's not accessing the dongle.
systemctl stop analog_bridge
remove and reinsert dongle
systemctl start analog_bridge

Bingo! works, just not an ideal startup procedure.


Re: enabling an AMBE dongle

Derek William Haden <facebook@...>
 

systemctl status analog_bridge
tells me it's running, however it's not accessing the dongle.
systemctl stop analog_bridge
remove and reinsert dongle
systemctl start analog_bridge

Bingo! works, just not an ideal startup procedure.


Re: enabling an AMBE dongle

Steve N4IRS
 

How are you deciding it's running?
My bet is on power. The better gauge of wire, the better chance if the DV3000 running on a Pi.
See this:
https://dvswitch.groups.io/g/main/message/315?p=,,,20,0,0,0::relevance,,DV3000+reset,20,2,0,5521534

On 7/5/20 11:56 AM, Derek William Haden wrote:

Thanks Steve and John.

I can get it working, it's a faff but it's working.

I restart the Rpi, once it's all settled. Check the status of the AB which says it's running.
Stop the AB
remove dongle and then reinsert
Start AB

done job, works.

So I'm guessing it's a timing issue?
any thoughts?



Re: enabling an AMBE dongle

Derek William Haden <facebook@...>
 

Thanks Steve and John.

I can get it working, it's a faff but it's working.

I restart the Rpi, once it's all settled. Check the status of the AB which says it's running.
Stop the AB
remove dongle and then reinsert
Start AB

done job, works.

So I'm guessing it's a timing issue?
any thoughts?


Re: enabling an AMBE dongle

Steve N4IRS
 

This is not good:
M: 2020-07-05 15:22:15.584 Connecting to DV3000 hardware......
E: 2020-07-05 15:22:15.651 DV3000 header is short.  byte count=-1
W: 2020-07-05 15:22:15.692 DV3000 did not reset at /dev/ttyUSB0:2460
W: 2020-07-05 15:22:15.692 DV3000 not found at /dev/ttyUSB0:2460 (Reset failed

You can try what John suggests. If not, I suggest you talk to DVlink support, I don't know how they are using the DVSwitch components.

Steve N4IRS

On 7/5/20 11:30 AM, John D Hays - K7VE wrote:

Sometimes when you run the test script and it opens the USB port at a different baud rate, you need to remove and reinsert the device and run again at the right baud rate.

 

What brand and model of AMBE-3000 device are you using?



Re: enabling an AMBE dongle

Derek William Haden <facebook@...>
 

NWDigital 


Re: enabling an AMBE dongle

 

Sometimes when you run the test script and it opens the USB port at a different baud rate, you need to remove and reinsert the device and run again at the right baud rate.

 

What brand and model of AMBE-3000 device are you using?


Re: enabling an AMBE dongle

Derek William Haden <facebook@...>
 

Steve

Thanks for your help with this.

Here's the log. I don't know if this is significant, but there were sub folders numbered 99 down to 10, each had an log file for Analog_Bridge, only the directory numbered 10 also had other log files such as NXDNGateway.log

--------------------------

Iniciando servicios.....

I: 2020-07-05 15:22:15.555 Analog_Bridge Version 1.4.7 Fri Jun  5 10:17:45 EDT 2020

I: 2020-07-05 15:22:15.555 Copyright (C) 2018, 2019, 2020 DVSwitch, INAD.

I: 2020-07-05 15:22:15.555 Created by Mike N4IRR and Steve N4IRS

I: 2020-07-05 15:22:15.555 Analog_Bridge comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY

I: 2020-07-05 15:22:15.555 

I: 2020-07-05 15:22:15.555 This software is for use on amateur radio networks only,

I: 2020-07-05 15:22:15.555 it is to be used for educational purposes only. Its use on

I: 2020-07-05 15:22:15.555 commercial networks is strictly prohibited.

I: 2020-07-05 15:22:15.555 

I: 2020-07-05 15:22:15.555 Analog_Bridge is starting

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [MACROS] DMR -> /opt/Analog_Bridge/dvswitch.sh mode DMR

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [MACROS] DSTAR -> /opt/Analog_Bridge/dvswitch.sh mode DSTAR

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [MACROS] NXDN -> /opt/Analog_Bridge/dvswitch.sh mode NXDN

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [MACROS] P25 -> /opt/Analog_Bridge/dvswitch.sh mode P25

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [MACROS] YSF -> /opt/Analog_Bridge/dvswitch.sh mode YSF

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [MACROS] B -> sudo /opt/Analog_Bridge/dvswitch.sh tune "passw0rd@...:62031"

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [MACROS] C -> sudo /opt/Analog_Bridge/dvswitch.sh tune "passw0rd@...:62031"

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [MACROS] D -> sudo /opt/Analog_Bridge/dvswitch.sh tune "PASSWORD@...:55555:StartRef=4374;RelinkTime=180;UserLink=1"

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [MACROS] AA -> sudo shutdown -r now

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [MACROS] BB -> systemctl restart analog_bridge.service

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [MACROS] CC -> systemctl restart mmdvm_bridge.service

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [MACROS] dbupdate -> /opt/Analog_Bridge/dvswitch.sh collectProcessPushDataFiles

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [MACROS] 9876 -> /opt/Analog_Bridge/parrot.sh

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [MACROS] 00 -> sudo /opt/Analog_Bridge/dvswitch.sh macro index.txt

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [MACROS] tgl -> sudo /opt/Analog_Bridge/./tlong.sh

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [MACROS] bml -> sudo /opt/Analog_Bridge/./blong.sh

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [MACROS] ysfl -> sudo /opt/Analog_Bridge/./ylong.sh

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [MACROS] dstl -> sudo /opt/Analog_Bridge/./dstl.sh

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [] include -> dvsm.macro

E: 2020-07-05 15:22:15.583 Include file asl.macro not found

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [] include -> asl.macro

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [GENERAL] logLevel -> 1

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [GENERAL] subscriberFile -> /var/lib/dvswitch/subscriber_ids.csv

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [GENERAL] exportMetadata -> true

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [GENERAL] transferRootDir -> /tmp

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [GENERAL] decoderFallBack -> true

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [GENERAL] useEmulator -> true

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [GENERAL] emulatorAddress -> 127.0.0.1:2500

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [AMBE_AUDIO] address -> 127.0.0.1

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [AMBE_AUDIO] txPort -> 42025

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [AMBE_AUDIO] rxPort -> 41025

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [AMBE_AUDIO] ambeMode -> DMR

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [AMBE_AUDIO] minTxTimeMS -> 2500

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [AMBE_AUDIO] gatewayDmrId -> 2352421

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [AMBE_AUDIO] repeaterID -> 235242110

M: 2020-07-05 15:22:15.583 Setting [AMBE_AUDIO] txTg -> 9

M: 2020-07-05 15:22:15.584 Setting [AMBE_AUDIO] txTs -> 2

M: 2020-07-05 15:22:15.584 Setting [AMBE_AUDIO] colorCode -> 1

M: 2020-07-05 15:22:15.584 Setting [USRP] address -> 169.254.42.42

M: 2020-07-05 15:22:15.584 Setting [USRP] txPort -> 46001

M: 2020-07-05 15:22:15.584 Setting [USRP] rxPort -> 46001

M: 2020-07-05 15:22:15.584 Setting [USRP] usrpAudio -> AUDIO_USE_GAIN

M: 2020-07-05 15:22:15.584 Setting [USRP] usrpGain -> 6

M: 2020-07-05 15:22:15.584 Setting [USRP] usrpAgc -> -20,10,100

M: 2020-07-05 15:22:15.584 Setting [USRP] tlvAudio -> AUDIO_USE_GAIN

M: 2020-07-05 15:22:15.584 Setting [USRP] tlvGain -> 0.25

M: 2020-07-05 15:22:15.584 Setting [DV3000] address -> /dev/ttyUSB0

M: 2020-07-05 15:22:15.584 Setting [DV3000] baud -> 230400

M: 2020-07-05 15:22:15.584 Setting [DV3000] serial -> true

I: 2020-07-05 15:22:15.584 Open UDP listener on 127.0.0.1:41025

I: 2020-07-05 15:22:15.584 Open USRP on 169.254.42.42:46001

D: 2020-07-05 15:22:15.584 Attempt to  init DV3000 in DMR mode

M: 2020-07-05 15:22:15.584 Connecting to DV3000 hardware......

E: 2020-07-05 15:22:15.651 DV3000 header is short.  byte count=-1

W: 2020-07-05 15:22:15.692 DV3000 did not reset at /dev/ttyUSB0:2460

W: 2020-07-05 15:22:15.692 DV3000 not found at /dev/ttyUSB0:2460 (Reset failed)

I: 2020-07-05 15:22:17.129 Subscriber IDs loaded: 166543

I: 2020-07-05 15:22:17.129 Default extended metadata <G4WXN>

I: 2020-07-05 15:22:17.129 Connecting to emulator on host 127.0.0.1:2500

W: 2020-07-05 15:22:17.130 Using software MBE decoder version 1.2.3

W: 2020-07-05 15:22:17.130 Using software OP25 IMBE/AMBE vocoder

I: 2020-07-05 15:22:17.130 Sending to USRP clients at 169.254.42.42 on port(s) 46001

I: 2020-07-05 15:22:17.131 Starting TLV --> Analog_Bridge (decoder) --> USRP thread

I: 2020-07-05 15:22:17.131 Starting USRP --> Analog_Bridge (encoder) -> TLV thread

D: 2020-07-05 15:22:17.136 INFO:{"ab":{"version":"1.4.7","date":"Fri Jun  5 10:17:45 EDT 2020"},"dv3000":{"ip":"/dev/ttyUSB0","port":"2460","use_serial":"true"},"use_fallback":"true","use_emulator":"true","mute":"OFF","usrp":{"ip":"169.254.42.42","rx_port":"46001","tx_port":"46001","ping":"10","to_pcm":{"shape":"AUDIO_USE_GAIN","gain":"6.00"},"to_ambe":{"shape":"AUDIO_USE_GAIN","gain":"0.25"}},"tlv":{"ip":"127.0.0.1","tx_port":"42025","rx_port":"41025","ambe_size":"72","ambe_mode":"DMR"},"digital":{"gw":"2352421","rpt":"235242110","tg":"9","ts":"2","cc":"1","call":"G4WXN"},"last_tune":""}

I: 2020-07-05 15:22:18.322 Got PING from USRP client

I: 2020-07-05 15:22:28.325 Got PING from USRP client

I: 2020-07-05 15:22:38.327 Got PING from USRP client

I: 2020-07-05 15:22:48.334 Got PING from USRP client

I: 2020-07-05 15:22:58.331 Got PING from USRP client

I: 2020-07-05 15:23:08.331 Got PING from USRP client

I: 2020-07-05 15:23:38.394 Got PING from USRP client

I: 2020-07-05 15:23:48.395 Got PING from USRP client

I: 2020-07-05 15:23:58.382 Got PING from USRP client

I: 2020-07-05 15:24:08.396 Got PING from USRP client

I: 2020-07-05 15:24:20.578 Got PING from USRP client

I: 2020-07-05 15:24:28.389 Got PING from USRP client

I: 2020-07-05 15:24:38.396 Got PING from USRP client


Re: enabling an AMBE dongle

Steve N4IRS
 

verify it's stopped.
systemctl status analog_bridge
if stopped,
systemctl start analog_bridge

On 7/5/20 11:17 AM, Derek William Haden wrote:

OK deleted the log files, there were about 100 of them all in separate sub directories 1, 2 , 3 etc.

How do I stop Analog_Bridge?

Cannot see it under a ps list.



Re: enabling an AMBE dongle

Derek William Haden <facebook@...>
 

OK deleted the log files, there were about 100 of them all in separate sub directories 1, 2 , 3 etc.

How do I stop Analog_Bridge?

Cannot see it under a ps list.

3161 - 3180 of 9891