Date   

Re: Pass callsigns YSF<>DMR via MMDVM_Bridge #mmdvm_bridge

@hamzahradio
 

Hi, I downloaded the latest DMRIds.dat file from github and it's the mmdvm_bride.ini file is pointing to the right file path.
Do I need to do anything with permissions?

The log at /var/log/mmdvm is really quite long.

Also, appreciate the help Steve!


Re: Pass callsigns YSF<>DMR via MMDVM_Bridge #mmdvm_bridge

Steve N4IRS
 

Is the user database up to date? Please post MB log when there is traffic.

On 11/8/20 3:52 PM, hello@... wrote:
On the fusion reflector no DMR callsigns are being translated to the callsign, and when someone transmits on the fusion side, it just shows my DMRID on the pistar.
dashboard is here http://18.134.217.115/
TG 73583


Re: Pass callsigns YSF<>DMR via MMDVM_Bridge #mmdvm_bridge

@hamzahradio
 

On the fusion reflector no DMR callsigns are being translated to the callsign, and when someone transmits on the fusion side, it just shows my DMRID on the pistar.
dashboard is here http://18.134.217.115/
TG 73583


Re: DMR<>YSF Bridge - can't hear anything on the DMR side #mmdvm_bridge

@hamzahradio
 

Hi Steve,
I figured out the issue. I was following the guide made by KV4S - https://kv4s.com/2018/05/23/hosting-an-allstar-node-and-an-allstardmr-bridge-in-the-cloud/ - but using dmr<>ysf, I had to verify what’s in DVSwitch.ini matches what you are trying to use in the Analog_bridge.ini like this:
DVSwitch.ini             |       Analog_bridge.ini
[DMR]                    |       [AMBE_AUDIO]
Address = 127.0.0.1      |       server = 127.0.0.1
TXPort = 31100           |       fromDMRPort = 31100
RXPort = 31103           |       toDMRPort = 31103

It's now working.


Pass callsigns YSF<>DMR via MMDVM_Bridge #mmdvm_bridge

@hamzahradio
 

Hi everyone I have a link running between YSF and DMR.
I'd like to be able to pass the callsigns between the two, right now it's just using the fallback ID.

Any tips or tricks to share?

Thanks 73


Re: XLX899 <> Allstar 40171

Pete Fierro
 

Steve

   How do I set up the USRP protocol running two pi's? I am hearing traffic on the other pi.Both Pi's are on different  talk groups and on 3101 master.

     MMDVM.ini as well as analog bridge.ini is indicating my DMR  id with two digits appended as well as the other pi with two digits on the other pi with different digits. 

Pete
KD2ARB 


On Sun, Nov 8, 2020 at 8:23 AM, Steve N4IRS
<szingman@...> wrote:
Daren,
HAMVIOP is built on Arch. The apt packages will not install on Arch. You could install manually from github. You other option is to run DVSwitch Server on a second Pi and use the USRP protocol to connect the 2 systems.
I can tell you 2 systems will make mode and TG changes a little more complex.

73, Steve N4IRS 

On 11/8/20 8:18 AM, Daren. 2E0LXY. wrote:

Hi Steve.

Thanks for the reply.

Its HamVOIP.

Best regards

Daren



Re: DMR<>YSF Bridge - can't hear anything on the DMR side #mmdvm_bridge

Steve N4IRS
 

Please post your MMDVM_Bridge.ini and DVSwitch.ini and MMDVM_Bridge log. if you are using YSFGateway, show YSFGateway.ini

On 11/8/20 12:22 PM, hello@... wrote:
Hi everyone,

I have a YSF reflector running in the cloud which works great. I am trying to link it to DMR. 
I configured MMDVM Bridge and when I transmitted on my DMR radio people could hear me on the yaesu reflector with their yaesu radio. But I couldn't hear anyone back, and no traffic was seen on the Last-Heard on Brandmeister for the talk group I assigned in dvswitch.ini.
The tx and rx ports are corresponding with each other dmr tx<>ysf rx, and dmr rx<>ysf tx

Please can anyone help me troubleshoot what's going on?

Reflector and TG is 73583

Thanks 
73


Re: XLX899 <> Allstar 40171

Steve N4IRS
 

Daren,
HAMVIOP is built on Arch. The apt packages will not install on Arch. You could install manually from github. You other option is to run DVSwitch Server on a second Pi and use the USRP protocol to connect the 2 systems.
I can tell you 2 systems will make mode and TG changes a little more complex.

73, Steve N4IRS 

On 11/8/20 8:18 AM, Daren. 2E0LXY. wrote:

Hi Steve.

Thanks for the reply.

Its HamVOIP.

Best regards

Daren



Re: XLX899 <> Allstar 40171

Daren. 2E0LXY.
 

Hi Steve.

Thanks for the reply.

Its HamVOIP.

Best regards

Daren


Re: XLX899 <> Allstar 40171

Steve N4IRS
 

Daren,
It depends on if you are running ASL 1.01 or HAMVOIP.

Steve N4IRS

On 11/7/20 7:26 AM, Daren. 2E0LXY. wrote:
Hi. 
Newby so sorry for the questions. 
Can you please pointme in the right direction  on how to complete a connection between my XLX reflector (XLX899B) and my Allstar node (40171)
Really appreciate your help and efforts in this amazing magic! 
Best regards
Daren


XLX899 <> Allstar 40171

Daren. 2E0LXY.
 

Hi. 
Newby so sorry for the questions. 
Can you please pointme in the right direction  on how to complete a connection between my XLX reflector (XLX899B) and my Allstar node (40171)
Really appreciate your help and efforts in this amazing magic! 
Best regards
Daren


Re: YSFGateway with FCS bridging

David Young
 

Steve,

Ok, I downloaded the new MMDVM_Bridge off github and replaced the old with new for FCS00479 bridge.  After reboot I setup a test and looking at the FCS00479 MMDVM_Bridge log I see that now, yes I received the EOT message after the Network Watchdog timeout on the FCS00479 bridge.  Here's the problem, the EOT is not being passed to the NXDN MMDVM_Bridge log, only the Network Watchdog timeout message.  Thus, NXDN stays in receive mode waiting for the EOT.  If I key up DMR from the TGIF MMDVM_Bridge that will then clear the NXDN MMDVM_Bridge and NXDN will then Tx through the bridge until I Tx again on FCS00479, which then causes NXDN to stay in listening mode again.  The other bridges don't have this problem, XLX, P25, or DMR, only NXDN, maybe it is an ID issue since NXDN uses a unique ID, just a thought.
--
Dave WB6DTB


Re: YSFGateway with FCS bridging

Steve N4IRS
 

David,
Thanks for the offer. We are not setup for that at this time.
I have updated MMDVM_Bridge on github and built updated apt packages for all 4 architectures. 
Please let me know when you have had a chance to test it.

73, Steve N4IRS

On 11/5/2020 7:46 PM, David Young wrote:
Hi Steve,
Thank you for looking into this.  I know you are busy and I appreciate all the work you and your team put into the DVSwitch project.
Even before the new release of DVSwitch Server your team has developed an amazing set of bridges for use by the digital ham community.  If you have a PayPal contribution account I would be happy to contribute money to your efforts.
--
Dave WB6DTB


Re: Filter connections

Steve N4IRS
 

I  assume that you mean you want to not hear a DMR ID or callsign. No you can not filter out a ID or callsign.

Steve N4IRS

Sent by smoke signal (AT&T)


From: main@DVSwitch.groups.io <main@DVSwitch.groups.io> on behalf of is0gqx Bruno via groups.io <is0gqx@...>
Sent: Friday, November 6, 2020 2:39:32 AM
To: main@DVSwitch.groups.io <main@DVSwitch.groups.io>
Subject: [DVSwitch] Filter connections
 

 

Hello, in the files of the DVSwitch server is there the possibility to filter the connections with the callsign or the DMR ID like XLX?

 

73, Bruno IS0GQX


Mail priva di virus. www.avast.com


Filter connections

is0gqx Bruno
 

 

Hello, in the files of the DVSwitch server is there the possibility to filter the connections with the callsign or the DMR ID like XLX?

 

73, Bruno IS0GQX


Mail priva di virus. www.avast.com


Re: Problem with Motorola Repeater on HBLink3

Kim-Benjamin Lütkemeier
 

Ok, but hblink work without Problem:
That’s means all mmdvm hotspots work without problems.

But I observed on longer tx duration the Motorola repeater has also Problems.

A hytera with mmdvm gateway works also fine.

73
Do1KBL 



Am 05.11.2020 um 23:19 schrieb Charles Wiant via groups.io <kd8itc@...>:

It might be better if you asked your question in the hblink group


On Nov 5, 2020, at 12:17 PM, Kim-Benjamin Lütkemeier via groups.io <kbluetkemeier@...> wrote:



[Edited Message Follows]

Hello guys,
I have a small question why the first 3 seconds are not ok from IPSC--->HB_bridge

My Hardware looks like this:
Motorola SLR5500 <--->IPSC_Bridge<--->HB_Bridge<--->HBLink3<--->MMDVM_Hotspots

The IPSC_Bridge is the Master and the SLR5500 the Slave.

Connection is OK but the NF ist not working on the beginning (3-4 seconds)

I press PTT on a hotspot and the repeater goes to TX I see very my Callsign, then channel screen about 2-3 seconds again my callsign and then all is ok.

Only in the Direction from IPSC ---> HB_Bridge. Other Direction I have no problem for now.

ERROR 2020-11-05 15:49:39,123 (Mototrbo) Unknown Message - Type: f0 From: 2622007 Packet: f00028023700000000
ERROR 2020-11-05 15:49:54,135 (Mototrbo) Unknown Message - Type: f0 From: 2622007 Packet: f00028023700000000
ERROR 2020-11-05 15:50:09,146 (Mototrbo) Unknown Message - Type: f0 From: 2622007 Packet: f00028023700000000
ERROR 2020-11-05 15:50:24,158 (Mototrbo) Unknown Message - Type: f0 From: 2622007 Packet: f00028023700000000
ERROR 2020-11-05 15:50:39,170 (Mototrbo) Unknown Message - Type: f0 From: 2622007 Packet: f00028023700000000
ERROR 2020-11-05 15:50:54,181 (Mototrbo) Unknown Message - Type: f0 From: 2622007 Packet: f00028023700000000
ERROR 2020-11-05 15:51:09,193 (Mototrbo) Unknown Message - Type: f0 From: 2622007 Packet: f00028023700000000
ERROR 2020-11-05 15:51:24,205 (Mototrbo) Unknown Message - Type: f0 From: 2622007 Packet: f00028023700000000
ERROR 2020-11-05 15:51:39,217 (Mototrbo) Unknown Message - Type: f0 From: 2622007 Packet: f00028023700000000
INFO 2020-11-05 15:51:53,567 (Mototrbo) Begin AMBE encode STREAM ID: 3778157481 SUB: 2623266 (2623266) REPEATER: 1234567 (1234567) TGID 9 (9), TS 2
ERROR 2020-11-05 15:51:54,229 (Mototrbo) Unknown Message - Type: f0 From: 2622007 Packet: f00028023700000000
INFO 2020-11-05 15:52:09,082 Voice Transmission Start on TS 2 and TG 9 (9) from 2623266 (2623266)
ERROR 2020-11-05 15:52:09,240 (Mototrbo) Unknown Message - Type: f0 From: 2622007 Packet: f00028023700000000
INFO 2020-11-05 15:52:13,162 Voice Transmission End 4.08 seconds loss rate: 97.06% (2/68)
ERROR 2020-11-05 15:52:24,253 (Mototrbo) Unknown Message - Type: f0 From: 2622007 Packet: f00028023700000000

2623266 = DO1KBL Radio ID
2622007 = DO1KBL Repeater ID (TestID)

******************UPDATE********************
When I make a Parrot and speak over repeater the playback is without this problem
For now the problem is from every MMDVMHost Hotspot but why?
The analogbridge make also no problem.

i will be nice if you give me some tipps

73,
Do1KBL, Kim


Re: YSFGateway with FCS bridging

David Young
 

Hi Steve,
Thank you for looking into this.  I know you are busy and I appreciate all the work you and your team put into the DVSwitch project.
Even before the new release of DVSwitch Server your team has developed an amazing set of bridges for use by the digital ham community.  If you have a PayPal contribution account I would be happy to contribute money to your efforts.
--
Dave WB6DTB


Re: ASL-DMR boot will not login to "Master Server"

Steve N4IRS
 

Gary,
Glad to hear you resolved the issue. Below is page 5 of the doc. We will look into improving
The info so it is more clear.

BM Password (Required)
 If you enabled a hotspot security password in Brandmeister
SelfCare, enter it here in order to access the Brandmeister
network, otherwise accept the default (i.e., passw0rd). For
more information, see: http://wiki.pistar.uk/PiStar_Brandmeister_Hotspot_Security.

On 11/5/20 5:19 PM, Gary wrote:

Thanks for the speedy reply Steve.

The problem turned out to be Brandmeister Hotspot password.

The install doc did not mention the need to do anything at BM with passwords. The one in the install ("passw0rd") worked just fine.

(As a matter of fact, I never considered that I was creating a "Hotspot" with the ASL-DMR Bridge.)

After entering a Hotspot password of "passw0rd" at BM, all was AOK.

I have since changed it, of course, to maintain security.

Gary W5BI

On 11/4/2020 15:21, Steve N4IRS wrote:
ping 3102.repeater.net what is the result?

Sent by smoke signal (AT&T)



From: main@DVSwitch.groups.io <main@DVSwitch.groups.io> on behalf of Gary <w5bi@...>
Sent: Wednesday, November 4, 2020, 4:42 PM
To: main@DVSwitch.groups.io
Subject: [DVSwitch] ASL-DMR boot will not login to "Master Server"

Attached snippets from MMDVM_Bridge.ini and log file. Boot stalls at Master login. What is awry?

[General]
Callsign=w5bi
Id=316229205
Timeout=180
Duplex=0
.
.
[DMR Network]
Enable=1
Address=3102.repeater.net
Port=62031
Jitter=360
Local=62032
Password=passw0rd
# for DMR+ see https://github.com/DVSwitch/MMDVM_Bridge/blob/master/DOC/DMRplus_startup_options.md
# for XLX the syntax is: Options=XLX:4009
# Options=
Slot1=0
Slot2=1
Debug=1
.
.
/var/log/mmdvm
.
.
M: 2020-11-04 21:05:35.728 DMR, Transmitting on 127.0.0.1:31100, and listening on port 31103.  Result = 1
M: 2020-11-04 21:05:35.728 MMDVM_Bridge-20200309_V1.5.1 is running
E: 2020-11-04 21:05:47.369 DMR, Login to the master has failed, retrying network ...
M: 2020-11-04 21:05:47.369 DMR, Closing DMR Network
M: 2020-11-04 21:05:47.369 DMR, Opening DMR Network
E: 2020-11-04 21:05:57.528 DMR, Login to the master has failed, retrying network ...


Re: Problem with Motorola Repeater on HBLink3

Charles Wiant
 

It might be better if you asked your question in the hblink group


On Nov 5, 2020, at 12:17 PM, Kim-Benjamin Lütkemeier via groups.io <kbluetkemeier@...> wrote:



[Edited Message Follows]

Hello guys,
I have a small question why the first 3 seconds are not ok from IPSC--->HB_bridge

My Hardware looks like this:
Motorola SLR5500 <--->IPSC_Bridge<--->HB_Bridge<--->HBLink3<--->MMDVM_Hotspots

The IPSC_Bridge is the Master and the SLR5500 the Slave.

Connection is OK but the NF ist not working on the beginning (3-4 seconds)

I press PTT on a hotspot and the repeater goes to TX I see very my Callsign, then channel screen about 2-3 seconds again my callsign and then all is ok.

Only in the Direction from IPSC ---> HB_Bridge. Other Direction I have no problem for now.

ERROR 2020-11-05 15:49:39,123 (Mototrbo) Unknown Message - Type: f0 From: 2622007 Packet: f00028023700000000
ERROR 2020-11-05 15:49:54,135 (Mototrbo) Unknown Message - Type: f0 From: 2622007 Packet: f00028023700000000
ERROR 2020-11-05 15:50:09,146 (Mototrbo) Unknown Message - Type: f0 From: 2622007 Packet: f00028023700000000
ERROR 2020-11-05 15:50:24,158 (Mototrbo) Unknown Message - Type: f0 From: 2622007 Packet: f00028023700000000
ERROR 2020-11-05 15:50:39,170 (Mototrbo) Unknown Message - Type: f0 From: 2622007 Packet: f00028023700000000
ERROR 2020-11-05 15:50:54,181 (Mototrbo) Unknown Message - Type: f0 From: 2622007 Packet: f00028023700000000
ERROR 2020-11-05 15:51:09,193 (Mototrbo) Unknown Message - Type: f0 From: 2622007 Packet: f00028023700000000
ERROR 2020-11-05 15:51:24,205 (Mototrbo) Unknown Message - Type: f0 From: 2622007 Packet: f00028023700000000
ERROR 2020-11-05 15:51:39,217 (Mototrbo) Unknown Message - Type: f0 From: 2622007 Packet: f00028023700000000
INFO 2020-11-05 15:51:53,567 (Mototrbo) Begin AMBE encode STREAM ID: 3778157481 SUB: 2623266 (2623266) REPEATER: 1234567 (1234567) TGID 9 (9), TS 2
ERROR 2020-11-05 15:51:54,229 (Mototrbo) Unknown Message - Type: f0 From: 2622007 Packet: f00028023700000000
INFO 2020-11-05 15:52:09,082 Voice Transmission Start on TS 2 and TG 9 (9) from 2623266 (2623266)
ERROR 2020-11-05 15:52:09,240 (Mototrbo) Unknown Message - Type: f0 From: 2622007 Packet: f00028023700000000
INFO 2020-11-05 15:52:13,162 Voice Transmission End 4.08 seconds loss rate: 97.06% (2/68)
ERROR 2020-11-05 15:52:24,253 (Mototrbo) Unknown Message - Type: f0 From: 2622007 Packet: f00028023700000000

2623266 = DO1KBL Radio ID
2622007 = DO1KBL Repeater ID (TestID)

******************UPDATE********************
When I make a Parrot and speak over repeater the playback is without this problem
For now the problem is from every MMDVMHost Hotspot but why?
The analogbridge make also no problem.

i will be nice if you give me some tipps

73,
Do1KBL, Kim


Re: ASL-DMR boot will not login to "Master Server"

Gary
 

Thanks for the speedy reply Steve.

The problem turned out to be Brandmeister Hotspot password.

The install doc did not mention the need to do anything at BM with passwords. The one in the install ("passw0rd") worked just fine.

(As a matter of fact, I never considered that I was creating a "Hotspot" with the ASL-DMR Bridge.)

After entering a Hotspot password of "passw0rd" at BM, all was AOK.

I have since changed it, of course, to maintain security.

Gary W5BI


    
On 11/4/2020 15:21, Steve N4IRS wrote:
ping 3102.repeater.net what is the result?

Sent by smoke signal (AT&T)



From: main@DVSwitch.groups.io <main@DVSwitch.groups.io> on behalf of Gary <w5bi@...>
Sent: Wednesday, November 4, 2020, 4:42 PM
To: main@DVSwitch.groups.io
Subject: [DVSwitch] ASL-DMR boot will not login to "Master Server"

Attached snippets from MMDVM_Bridge.ini and log file. Boot stalls at Master login. What is awry?

[General]
Callsign=w5bi
Id=316229205
Timeout=180
Duplex=0
.
.
[DMR Network]
Enable=1
Address=3102.repeater.net
Port=62031
Jitter=360
Local=62032
Password=passw0rd
# for DMR+ see https://github.com/DVSwitch/MMDVM_Bridge/blob/master/DOC/DMRplus_startup_options.md
# for XLX the syntax is: Options=XLX:4009
# Options=
Slot1=0
Slot2=1
Debug=1
.
.
/var/log/mmdvm
.
.
M: 2020-11-04 21:05:35.728 DMR, Transmitting on 127.0.0.1:31100, and listening on port 31103.  Result = 1
M: 2020-11-04 21:05:35.728 MMDVM_Bridge-20200309_V1.5.1 is running
E: 2020-11-04 21:05:47.369 DMR, Login to the master has failed, retrying network ...
M: 2020-11-04 21:05:47.369 DMR, Closing DMR Network
M: 2020-11-04 21:05:47.369 DMR, Opening DMR Network
E: 2020-11-04 21:05:57.528 DMR, Login to the master has failed, retrying network ...

2181 - 2200 of 9589