Date   

Re: Just Moved server from Digital Ocean and now server won't run

Mike KB8JNM
 

You had me well confused in the beginning.  I was not reading your text well.

I will speak only for myself...

I found it is much simpler and a good habit to be in to install OS and software fresh.

I keep backup copies of all conf and ini files that are custom to what I do in mock directories.

I keep other custom conf files off server that I can load and restart on the fly, change the entire character of the server for specific purposes.

 I can do a whole new install of everything in under 40 min and be right back to where I was.

But I have done it a few times, so practice makes perfect. LOL

It is the preferred method with fewer bugs.  Especially on a VPS. If you were able to just move a image from one to another, their stock(virtual) hardware may be different among other things as well as custom linux headers to match that.  No way to know for sure. If they do not let you load your own ISO, there is a higher 'probability' they use custom headers. All things you can probably work around, but why ?

But as I always say, if there are no problems, you will not learn anything. But let us know how you make out.

Share anything unique you have learned on your path. It may help others.

On 6/18/2019 9:37 PM, N9UMJ wrote:
Mike

Your one several that has suggested Vultr , Allstar maybe an option later for linking our 9 analog repeaters to the digital network, I know doug has done that on the Alabama link

I wasn't trying to be unique , Believe it or not I was trying to make it as simple as possible by moving the the files over just as they were on DO.
I have a theory for the issues with the transfer , but will require further investigation to confirm the problem, but not sure if it's worth the effort at this point?

So your thinking it's best to load DVSwitch and the ysf reflector fresh and just copy the ini files?

I'll look at Vultr tonight and Debian is fine , I run Debian on other projects for work. Ubuntu was selected because I use it on my windows 10 machine for ham and personal, not an issue to load Debian to Windows too.Prefer not to use Windows , but some things just won't run without it.

Thanks again for your help, may have more questions later..

Rick



On Tue, Jun 18, 2019 at 5:55 PM Mike KB8JNM <groupio@...> wrote:

If I might suggest using VUTR.com

Cheap reliable and no custom headers and you can load your own ISO

But I suggest you use DEBIAN especially if you are running or think you might run allstar/app_rpt

ASL  on vultr VPS http://29999.link/asl-vps.html

Try to stay on the beaten path until you know more. But I'm not suggesting that you don't try new things but wait till you understand how it all works. Easier to get help when there is nothing unique in your set-up.

On 6/18/2019 8:41 AM, N9UMJ wrote:
Thanks Steve and Mike
I'm going to wipe out Dv_Switch and all of the files completely from the new PS and try again

I've made the directories and they exist in the files,on the new VPS running is the issue??  all of the DV_Switch files and YSFReflector files are working on DO.

Something has been lost of corrupted when brought over from Digital Ocean

It's unfortunate that the snapshot image from DO cannot be moved outside of DO .

I may look at at creating a stand alone on a pi and putting it at the fiber hub for now and start building a standalone instance for the fiber hub and not use the vps. I have 4 multi channel trans coders sitting on the bench as a fall project, Time restraints in the summer is the problem.

The urgency is moving oit away from DO and having it running as it was before the DO fiasco , until the long term changes can be made


Since I'm starting over again is there a better iso option that Ubuntu 18.04

Thanks to both of you , I'll give the move another try any tips would be appreciated.

Rick n9umj


On Tue, Jun 18, 2019 at 7:39 AM Steve KC1AWV <smiller@...> wrote:
It looks to me that you're having procedural problems, and not issues with the programs themselves. You've got folders missing apparently. Here's the important part of what you've sent over:

chown: cannot access '/var/log/YSFReflector': No such file or directory

Make sure the directory exists first before changing owner. mkdir -p /var/log/YSFReflector

Also, it looks like you're already logged in as root, so no need to use sudo on those commands.

While I'm sure nobody here really minds providing help where it's needed, we're getting into support of an operating system, and programs that are not specifically part of DVSwitch. Remember, the support for the DVSwitch programs that this group is intended for are the ones that are maintained in the DVSwitch github repo. All other support is a courtesy.

Steve KC1AWV

On Tue, Jun 18, 2019 at 1:48 AM N9UMJ <n9umj2@...> wrote:
Mike

I tried to reload the YSFReflecor and can't get it to reinstall over whats already there.

Analog_Bridge  NXDNClients  P25Clients  Quantar_Bridge  YSFParrot
DMRGateway     NXDNGateway  P25Gateway  YSFClients      md380-emu
MMDVM_Bridge   NXDNParrot   P25Parrot   YSFGateway      opt
root@hwsrv-499225:/opt# sudo chown mmdvm /var/log/YSFReflector
chown: cannot access '/var/log/YSFReflector': No such file or directory
root@hwsrv-499225:/opt# cd YSFClients
root@hwsrv-499225:/opt/YSFClients# ls
LICENCE    YSFClients      YSFGateway  YSFReflector
README.md  YSFClients.sln  YSFParrot
root@hwsrv-499225:/opt/YSFClients# cd YSFReflector
root@hwsrv-499225:/opt/YSFClients/YSFReflector# sudo nano YSFreflector.ini
root@hwsrv-499225:/opt/YSFClients/YSFReflector# udo nano YSFReflector.ini

root@hwsrv-499225:/opt/YSFClients/YSFReflector# sudo nano YSFReflector.ini
root@hwsrv-499225:/opt/YSFClients/YSFReflector# sudo useradd mmdvm -g mmdvm -s /                                                                             sbin/nologin
useradd: user 'mmdvm' already exists
root@hwsrv-499225:/opt/YSFClients/YSFReflector# sudo chown mmdvm /var/log/YSFRef                                                                             lector
chown: cannot access '/var/log/YSFReflector': No such file or directory
root@hwsrv-499225:/opt/YSFClients/YSFReflector#

What Think??

On Mon, Jun 17, 2019 at 10:52 PM Mike KB8JNM <groupio@...> wrote:

http://manpages.ubuntu.com/manpages/bionic/man1/uname.1.html

On 6/17/2019 10:28 PM, N9UMJ wrote:
Mike

I recovered uname -r with sudo apt-get --reinstall install linux-headers-`uname -r`


Now it shows 4.15.0-15 generic for uname-r 




On Sun, Jun 16, 2019, 9:04 PM Mike KB8JNM <groupio@...> wrote:

Not sure if there is anything specific to Ubuntu but Just a thought... Your packaging might be missing something needed. Someone else may be able to chime in on that.

What does it say when you type   '  uname -r   ' from cmd line ?

Not familiar with Dig Oc but

Did you use one of their stock images ?  or - Can/did you load your own iso ?


On 6/16/2019 7:40 PM, N9UMJ wrote:
Hi Mike

Ubuntu 18.04

On Sun, Jun 16, 2019 at 12:20 PM Mike KB8JNM <groupio@...> wrote:

What OS and kernel version ?

On 6/16/2019 12:03 PM, N9UMJ wrote:
I just moved all of the DvSwitch files and server configurations away from Digital Ocean to a new VPS and can't get it to run, All of the ports have been configut=red on the firewall as the working version of DO, I was wondering if someone could give me some tips on what it might be or would be will to take a look see and see if I may have missed something

Thanks
Rick n9umj


--
Steve Miller
KC1AWV


Re: MMDVM_Bridge

Nick Robinson
 

Guess what, if you just edit your MMDVM_Bridge.ini, under [DMR Network] just add a new line under Password=, and put in a Options line, it will work.....beautiful

[DMR Network]
Enable=1
Address=207.35.36.178
Port=55555
Jitter=750
Local=62032
Password=PASSWORD
Options=TS2_1=3029;
Slot1=0
Slot2=1
Debug=0


Re: MMDVM_Bridge

Steve KC1AWV
 

I think "best practice" is a bit of a grey area, especially when it comes to ham radio.

Can you use DMRGateway as an intermediate to simulate a client? Basically, IPSC2 <-> DMRGateway <-> MB <-> YSFReflector ?


On Wed, Jun 19, 2019 at 2:33 PM Nick Robinson <robinson.nick@...> wrote:
I can appreciate that, but with IPSC2/DMR+ there is no configuration available on the server side if its a 7 digit MMDVM connection, I could in theory use a 6 digit repeater ID then be able to check the talkgroup active in the Matrix but using a 6-digit ID for a network link also isn't best practice.

I wouldn't think it would take much to implement the Options line in a future revision.



--
Steve Miller
KC1AWV


Re: Starting MMDVM_Bridge #mmdvm_bridge

Dexter Harroo
 

OK I'm up and running, restarted the pi and all is well................
Like i said before, you guys are a fine bunch and thanks for all the assistance rendered, i have learned a lot over the last few days from you all

Greetings and Salutations 
from Trinidad

de 9Y4C


Re: MMDVM_Bridge

Nick Robinson
 

I can appreciate that, but with IPSC2/DMR+ there is no configuration available on the server side if its a 7 digit MMDVM connection, I could in theory use a 6 digit repeater ID then be able to check the talkgroup active in the Matrix but using a 6-digit ID for a network link also isn't best practice.

I wouldn't think it would take much to implement the Options line in a future revision.


Re: Starting MMDVM_Bridge #mmdvm_bridge

Dexter Harroo
 

Yes i did, let me do it again


Re: Starting MMDVM_Bridge #mmdvm_bridge

Steve N4IRS
 

Did you restart MMDVM_Bridge?

On 6/19/2019 2:23 PM, Dexter Harroo wrote:
So i went ahead and changed the address from ysfreflector.dvswitch.org to my dvcar.9y4c.tk and changed the gateway port number now this error

YSF packet received from an invalid source, 190.213.92.234 != 44.103.34.4 and/or 42100 != 42166
 


Re: Starting MMDVM_Bridge #mmdvm_bridge

Dexter Harroo
 

So i went ahead and changed the address from ysfreflector.dvswitch.org to my dvcar.9y4c.tk and changed the gateway port number now this error

YSF packet received from an invalid source, 190.213.92.234 != 44.103.34.4 and/or 42100 != 42166
 


Re: Starting MMDVM_Bridge #mmdvm_bridge

Steve N4IRS
 

According to the MMDVM_Bridge.ini you posted you are connected to ysfreflector.dvswitch.org

On 6/19/2019 2:03 PM, Dexter Harroo wrote:
ok i see the streams now, probably needed a restart, So am i connected to my YSF Reflector DV Caribbean or to DVSwitch.org? 


Re: Starting MMDVM_Bridge #mmdvm_bridge

Dexter Harroo
 

ok i see the streams now, probably needed a restart, So am i connected to my YSF Reflector DV Caribbean or to DVSwitch.org? 


Re: Starting MMDVM_Bridge #mmdvm_bridge

Robert Bretzman
 

What ip do you say is banned ??
Robert



On Wed, Jun 19, 2019 at 1:36 PM Robert Bretzman <robertbretzman@...> wrote:
Steve, You are not banned from TGIF !! not sure why you think that ?
Robert



On Wed, Jun 19, 2019 at 1:26 PM Steve N4IRS <szingman@...> wrote:
Dexter,
When I transmit on ysfreflector.dvswitch.org I see myself on TG 969 on the TGIF dashboard. I have to admit it's somewhat of a surprise since last I heard I was banned from TGIF. I can not listen to the audio but I do at least see the traffic from YSF to DMR.

Steve N4IRS 

On 6/19/2019 12:37 PM, Dexter Harroo wrote:
Ok Guys, I have MMDVM_Bridge running, "Successfully connected to Master" the thing is when I transmit from YSF or DMR there seem to be no audio streams passing through, again i seek your assistance in resolving this issue. i have attached copies of my MMDVM_Bridge.ini and DVSwitch.ini files.

thanks as per usual

On Wed, Jun 19, 2019 at 10:26 AM Heiko DL1BZ <dg2dra@...> wrote:
An address with value of 0 in this case means binding to *all* available network devices. An address of 127.0.0.1 can be never work to "outside" - only on the same system for internal communication - also if no real network device like network card exists.
That's basic knowledge of tcp/ip networking :)

73 Heiko, DL1BZ


--
73
9Y4C
Dexter Harroo


Re: Starting MMDVM_Bridge #mmdvm_bridge

Robert Bretzman
 

Steve, You are not banned from TGIF !! not sure why you think that ?
Robert



On Wed, Jun 19, 2019 at 1:26 PM Steve N4IRS <szingman@...> wrote:
Dexter,
When I transmit on ysfreflector.dvswitch.org I see myself on TG 969 on the TGIF dashboard. I have to admit it's somewhat of a surprise since last I heard I was banned from TGIF. I can not listen to the audio but I do at least see the traffic from YSF to DMR.

Steve N4IRS 

On 6/19/2019 12:37 PM, Dexter Harroo wrote:
Ok Guys, I have MMDVM_Bridge running, "Successfully connected to Master" the thing is when I transmit from YSF or DMR there seem to be no audio streams passing through, again i seek your assistance in resolving this issue. i have attached copies of my MMDVM_Bridge.ini and DVSwitch.ini files.

thanks as per usual

On Wed, Jun 19, 2019 at 10:26 AM Heiko DL1BZ <dg2dra@...> wrote:
An address with value of 0 in this case means binding to *all* available network devices. An address of 127.0.0.1 can be never work to "outside" - only on the same system for internal communication - also if no real network device like network card exists.
That's basic knowledge of tcp/ip networking :)

73 Heiko, DL1BZ


--
73
9Y4C
Dexter Harroo


Re: Starting MMDVM_Bridge #mmdvm_bridge

Steve N4IRS
 

Dexter,
When I transmit on ysfreflector.dvswitch.org I see myself on TG 969 on the TGIF dashboard. I have to admit it's somewhat of a surprise since last I heard I was banned from TGIF. I can not listen to the audio but I do at least see the traffic from YSF to DMR.

Steve N4IRS 

On 6/19/2019 12:37 PM, Dexter Harroo wrote:
Ok Guys, I have MMDVM_Bridge running, "Successfully connected to Master" the thing is when I transmit from YSF or DMR there seem to be no audio streams passing through, again i seek your assistance in resolving this issue. i have attached copies of my MMDVM_Bridge.ini and DVSwitch.ini files.

thanks as per usual

On Wed, Jun 19, 2019 at 10:26 AM Heiko DL1BZ <dg2dra@...> wrote:
An address with value of 0 in this case means binding to *all* available network devices. An address of 127.0.0.1 can be never work to "outside" - only on the same system for internal communication - also if no real network device like network card exists.
That's basic knowledge of tcp/ip networking :)

73 Heiko, DL1BZ


--
73
9Y4C
Dexter Harroo


Re: Starting MMDVM_Bridge #mmdvm_bridge

Steve N4IRS
 

Dexter,
Though I see 9Y4C connected to ysfreflector.dvswitch.org, I do not see any traffic from you in the log. The dashboard for the reflector is at <http://dvswitch.org/YSF_DVSwitch/>

Steve N4IRS

On 6/19/2019 12:37 PM, Dexter Harroo wrote:
Ok Guys, I have MMDVM_Bridge running, "Successfully connected to Master" the thing is when I transmit from YSF or DMR there seem to be no audio streams passing through, again i seek your assistance in resolving this issue. i have attached copies of my MMDVM_Bridge.ini and DVSwitch.ini files.

thanks as per usual

On Wed, Jun 19, 2019 at 10:26 AM Heiko DL1BZ <dg2dra@...> wrote:
An address with value of 0 in this case means binding to *all* available network devices. An address of 127.0.0.1 can be never work to "outside" - only on the same system for internal communication - also if no real network device like network card exists.
That's basic knowledge of tcp/ip networking :)

73 Heiko, DL1BZ


--
73
9Y4C
Dexter Harroo


Re: MMDVM_Bridge

Steve KC1AWV
 

That's what MB is supposed to do... it's just a bridge. Data in on one side goes out the other side. If timers and whatnot are involved, you need to configure the servers / clients on either side of the bridge.

Steve KC1AWV


On Wed, Jun 19, 2019 at 12:26 PM Nick Robinson <robinson.nick@...> wrote:
Have been playing with linking one of our cBridge talkgroups to YSF through our IPSC2 server and YSF2DMR, and have gotten it to work

Now I want to try MMDVM_Bridge instead, and can set it up all the same more or less but I can't set DMR+ options in MMDVM_Bridge.ini like I can in YSF2DMR.ini

With YSF2DMR I can set my DMR+ options, which activates the talkgroup I want in the IPSC2 Matrix, with MMDVM_Bridge everything starts and runs fine, but without being able to specify that talkgroup, audio doesn't get routed to unless someone keys up on the YSF side and activates the dynamic timer, I need to be able to set it as 'static' so networked DMR traffic will be sent ....I hope this makes sense

Any ideas?



--
Steve Miller
KC1AWV


Re: Starting MMDVM_Bridge #mmdvm_bridge

Dexter Harroo
 

Ok Guys, I have MMDVM_Bridge running, "Successfully connected to Master" the thing is when I transmit from YSF or DMR there seem to be no audio streams passing through, again i seek your assistance in resolving this issue. i have attached copies of my MMDVM_Bridge.ini and DVSwitch.ini files.

thanks as per usual

On Wed, Jun 19, 2019 at 10:26 AM Heiko DL1BZ <dg2dra@...> wrote:
An address with value of 0 in this case means binding to *all* available network devices. An address of 127.0.0.1 can be never work to "outside" - only on the same system for internal communication - also if no real network device like network card exists.
That's basic knowledge of tcp/ip networking :)

73 Heiko, DL1BZ



--
73
9Y4C
Dexter Harroo


MMDVM_Bridge

Nick Robinson
 

Have been playing with linking one of our cBridge talkgroups to YSF through our IPSC2 server and YSF2DMR, and have gotten it to work

Now I want to try MMDVM_Bridge instead, and can set it up all the same more or less but I can't set DMR+ options in MMDVM_Bridge.ini like I can in YSF2DMR.ini

With YSF2DMR I can set my DMR+ options, which activates the talkgroup I want in the IPSC2 Matrix, with MMDVM_Bridge everything starts and runs fine, but without being able to specify that talkgroup, audio doesn't get routed to unless someone keys up on the YSF side and activates the dynamic timer, I need to be able to set it as 'static' so networked DMR traffic will be sent ....I hope this makes sense

Any ideas?


Re: Starting MMDVM_Bridge #mmdvm_bridge

Dexter Harroo
 

Ok i guess thats why it say successfully connected to master, but i see no streams


Re: Starting MMDVM_Bridge #mmdvm_bridge

Heiko DL1BZ
 

An address with value of 0 in this case means binding to *all* available network devices. An address of 127.0.0.1 can be never work to "outside" - only on the same system for internal communication - also if no real network device like network card exists.
That's basic knowledge of tcp/ip networking :)

73 Heiko, DL1BZ


Re: Just Moved server from Digital Ocean and now server won't run

N9UMJ
 

Mike

Your one several that has suggested Vultr , Allstar maybe an option later for linking our 9 analog repeaters to the digital network, I know doug has done that on the Alabama link

I wasn't trying to be unique , Believe it or not I was trying to make it as simple as possible by moving the the files over just as they were on DO.
I have a theory for the issues with the transfer , but will require further investigation to confirm the problem, but not sure if it's worth the effort at this point?

So your thinking it's best to load DVSwitch and the ysf reflector fresh and just copy the ini files?

I'll look at Vultr tonight and Debian is fine , I run Debian on other projects for work. Ubuntu was selected because I use it on my windows 10 machine for ham and personal, not an issue to load Debian to Windows too.Prefer not to use Windows , but some things just won't run without it.

Thanks again for your help, may have more questions later..

Rick



On Tue, Jun 18, 2019 at 5:55 PM Mike KB8JNM <groupio@...> wrote:

If I might suggest using VUTR.com

Cheap reliable and no custom headers and you can load your own ISO

But I suggest you use DEBIAN especially if you are running or think you might run allstar/app_rpt

ASL  on vultr VPS http://29999.link/asl-vps.html

Try to stay on the beaten path until you know more. But I'm not suggesting that you don't try new things but wait till you understand how it all works. Easier to get help when there is nothing unique in your set-up.

On 6/18/2019 8:41 AM, N9UMJ wrote:
Thanks Steve and Mike
I'm going to wipe out Dv_Switch and all of the files completely from the new PS and try again

I've made the directories and they exist in the files,on the new VPS running is the issue??  all of the DV_Switch files and YSFReflector files are working on DO.

Something has been lost of corrupted when brought over from Digital Ocean

It's unfortunate that the snapshot image from DO cannot be moved outside of DO .

I may look at at creating a stand alone on a pi and putting it at the fiber hub for now and start building a standalone instance for the fiber hub and not use the vps. I have 4 multi channel trans coders sitting on the bench as a fall project, Time restraints in the summer is the problem.

The urgency is moving oit away from DO and having it running as it was before the DO fiasco , until the long term changes can be made


Since I'm starting over again is there a better iso option that Ubuntu 18.04

Thanks to both of you , I'll give the move another try any tips would be appreciated.

Rick n9umj


On Tue, Jun 18, 2019 at 7:39 AM Steve KC1AWV <smiller@...> wrote:
It looks to me that you're having procedural problems, and not issues with the programs themselves. You've got folders missing apparently. Here's the important part of what you've sent over:

chown: cannot access '/var/log/YSFReflector': No such file or directory

Make sure the directory exists first before changing owner. mkdir -p /var/log/YSFReflector

Also, it looks like you're already logged in as root, so no need to use sudo on those commands.

While I'm sure nobody here really minds providing help where it's needed, we're getting into support of an operating system, and programs that are not specifically part of DVSwitch. Remember, the support for the DVSwitch programs that this group is intended for are the ones that are maintained in the DVSwitch github repo. All other support is a courtesy.

Steve KC1AWV

On Tue, Jun 18, 2019 at 1:48 AM N9UMJ <n9umj2@...> wrote:
Mike

I tried to reload the YSFReflecor and can't get it to reinstall over whats already there.

Analog_Bridge  NXDNClients  P25Clients  Quantar_Bridge  YSFParrot
DMRGateway     NXDNGateway  P25Gateway  YSFClients      md380-emu
MMDVM_Bridge   NXDNParrot   P25Parrot   YSFGateway      opt
root@hwsrv-499225:/opt# sudo chown mmdvm /var/log/YSFReflector
chown: cannot access '/var/log/YSFReflector': No such file or directory
root@hwsrv-499225:/opt# cd YSFClients
root@hwsrv-499225:/opt/YSFClients# ls
LICENCE    YSFClients      YSFGateway  YSFReflector
README.md  YSFClients.sln  YSFParrot
root@hwsrv-499225:/opt/YSFClients# cd YSFReflector
root@hwsrv-499225:/opt/YSFClients/YSFReflector# sudo nano YSFreflector.ini
root@hwsrv-499225:/opt/YSFClients/YSFReflector# udo nano YSFReflector.ini

root@hwsrv-499225:/opt/YSFClients/YSFReflector# sudo nano YSFReflector.ini
root@hwsrv-499225:/opt/YSFClients/YSFReflector# sudo useradd mmdvm -g mmdvm -s /                                                                             sbin/nologin
useradd: user 'mmdvm' already exists
root@hwsrv-499225:/opt/YSFClients/YSFReflector# sudo chown mmdvm /var/log/YSFRef                                                                             lector
chown: cannot access '/var/log/YSFReflector': No such file or directory
root@hwsrv-499225:/opt/YSFClients/YSFReflector#

What Think??

On Mon, Jun 17, 2019 at 10:52 PM Mike KB8JNM <groupio@...> wrote:

http://manpages.ubuntu.com/manpages/bionic/man1/uname.1.html

On 6/17/2019 10:28 PM, N9UMJ wrote:
Mike

I recovered uname -r with sudo apt-get --reinstall install linux-headers-`uname -r`


Now it shows 4.15.0-15 generic for uname-r 




On Sun, Jun 16, 2019, 9:04 PM Mike KB8JNM <groupio@...> wrote:

Not sure if there is anything specific to Ubuntu but Just a thought... Your packaging might be missing something needed. Someone else may be able to chime in on that.

What does it say when you type   '  uname -r   ' from cmd line ?

Not familiar with Dig Oc but

Did you use one of their stock images ?  or - Can/did you load your own iso ?


On 6/16/2019 7:40 PM, N9UMJ wrote:
Hi Mike

Ubuntu 18.04

On Sun, Jun 16, 2019 at 12:20 PM Mike KB8JNM <groupio@...> wrote:

What OS and kernel version ?

On 6/16/2019 12:03 PM, N9UMJ wrote:
I just moved all of the DvSwitch files and server configurations away from Digital Ocean to a new VPS and can't get it to run, All of the ports have been configut=red on the firewall as the working version of DO, I was wondering if someone could give me some tips on what it might be or would be will to take a look see and see if I may have missed something

Thanks
Rick n9umj


--
Steve Miller
KC1AWV

5341 - 5360 of 9532