Topics

Location of the P25Gateway


Jay
 

Just to update, Changing the port does not help.  Tested with no firewall.
--

jb   N4NQY


Jay
 

OK,  I will change the port number. 

INI File and Netstat on server
-----------------------------------------------
[General]

Daemon=0

 

[Id Lookup]

Name=DMRIds.dat

Time=24

 

[Log]

# Logging levels, 0=No logging

DisplayLevel=1

FileLevel=1

FilePath=/var/log/P25Reflector/

FileRoot=P25Reflector

 

[Network]

Port=41000

Debug=0

 


------------------------------------------------------

--Active Internet connections (servers and established)

Proto Recv-Q Send-Q Local Address           Foreign Address         State       PID/Program name    

udp        0      0 127.0.0.1:323           0.0.0.0:*                           460/chronyd         

udp        0      0 0.0.0.0:42000           0.0.0.0:*                           10078/YSFReflector  

udp        0      0 0.0.0.0:41000           0.0.0.0:*                           21879/./P25Reflecto 

udp        0      0 0.0.0.0:68              0.0.0.0:*                           270/dhclient        

udp6       0      0 ::1:323                 :::*                                460/chronyd         

udp6       0      0 fe80::439:2ff:feb2::546 :::*                                366/dhclient      

jb   N4NQY


Steve N4IRS
 

Can I assume you tested it with your hotspot running Pi-Star. Are you sure you disabled the firewall. I suggest for testing you use the same port number are 10200 that way you know Pi-Star will allow the port.

Please post your P25Reflector.ini
Please post the output of netstat -unap

Steve n4IRS

On 1/6/21 5:20 PM, Jay wrote:

My Hotspot acts like the Gateway.  It shows "Connected to 99539" and in about 3 minutes times out (I guess).

I dont have my P25 radio here so I could not transmit a signal to see if the Reflector heard it but it still shows "No Repeaters Linked".

I have disabled the firewall, but no joy.



--

jb   N4NQY



Jay
 

My Hotspot acts like the Gateway.  It shows "Connected to 99539" and in about 3 minutes times out (I guess).

I dont have my P25 radio here so I could not transmit a signal to see if the Reflector heard it but it still shows "No Repeaters Linked".

I have disabled the firewall, but no joy.



--

jb   N4NQY


Steve N4IRS
 

Can a hotspot connect to the reflector?

Sent by smoke signal (AT&T)


From: main@DVSwitch.groups.io <main@DVSwitch.groups.io> on behalf of Jay <jay.n4nqy@...>
Sent: Wednesday, January 6, 2021 4:48:33 PM
To: main@DVSwitch.groups.io <main@DVSwitch.groups.io>
Subject: Re: [DVSwitch] Location of the P25Gateway
 
I understand, thought that is an alternative to bridging the two Reflectors.

My problem appears to be the Gateway is not talking to the Reflector.  I can connect to the TEST Reflector, no problem.  Here is the output from both for the same time period.

P25Gateway (P25Hosts.txt file has only 99539 defined)
I: 2021-01-06 21:37:06.142 Loaded 1 P25 reflectors
I: 2021-01-06 21:37:06.142 Loaded P25 parrot (TG10)
E: 2021-01-06 21:37:06.143 Cannot find address for host 
I: 2021-01-06 21:37:06.143 Loaded P252DMR (TG20)
I: 2021-01-06 21:37:06.232 Loaded 182247 Ids to the callsign lookup table
I: 2021-01-06 21:37:06.233 Loaded the audio and index file for en_US
M: 2021-01-06 21:37:06.233 Starting P25Gateway-20200824
M: 2021-01-06 21:37:06.233 Linked at startup to reflector 99539
I: 2021-01-06 21:37:06.233 Started the DMR Id lookup reload thread
^[[A^[[AW: 2021-01-06 21:39:06.246 No response from 99539, unlinking

Reflector

I: 2021-01-06 21:37:00.649 Opening P25 network connection

I: 2021-01-06 21:37:00.649 Opening UDP port on 41000

M: 2021-01-06 21:37:00.649 Starting P25Reflector-20201124

I: 2021-01-06 21:37:00.650 Started the DMR Id lookup reload thread

M: 2021-01-06 21:39:00.678 No repeaters linked

M: 2021-01-06 21:41:00.697 No repeaters linked

M: 2021-01-06 21:43:00.724 No repeaters linked

M: 2021-01-06 21:45:00.744 No repeaters linked

 
Still digging.  I doubt the above gives any clue.

--

jb   N4NQY


Jay
 

I understand, thought that is an alternative to bridging the two Reflectors.

My problem appears to be the Gateway is not talking to the Reflector.  I can connect to the TEST Reflector, no problem.  Here is the output from both for the same time period.

P25Gateway (P25Hosts.txt file has only 99539 defined)
I: 2021-01-06 21:37:06.142 Loaded 1 P25 reflectors
I: 2021-01-06 21:37:06.142 Loaded P25 parrot (TG10)
E: 2021-01-06 21:37:06.143 Cannot find address for host 
I: 2021-01-06 21:37:06.143 Loaded P252DMR (TG20)
I: 2021-01-06 21:37:06.232 Loaded 182247 Ids to the callsign lookup table
I: 2021-01-06 21:37:06.233 Loaded the audio and index file for en_US
M: 2021-01-06 21:37:06.233 Starting P25Gateway-20200824
M: 2021-01-06 21:37:06.233 Linked at startup to reflector 99539
I: 2021-01-06 21:37:06.233 Started the DMR Id lookup reload thread
^[[A^[[AW: 2021-01-06 21:39:06.246 No response from 99539, unlinking

Reflector

I: 2021-01-06 21:37:00.649 Opening P25 network connection

I: 2021-01-06 21:37:00.649 Opening UDP port on 41000

M: 2021-01-06 21:37:00.649 Starting P25Reflector-20201124

I: 2021-01-06 21:37:00.650 Started the DMR Id lookup reload thread

M: 2021-01-06 21:39:00.678 No repeaters linked

M: 2021-01-06 21:41:00.697 No repeaters linked

M: 2021-01-06 21:43:00.724 No repeaters linked

M: 2021-01-06 21:45:00.744 No repeaters linked

 
Still digging.  I doubt the above gives any clue.

--

jb   N4NQY


Steve N4IRS
 

That is talking about YSFw to P25.

On 1/6/2021 11:33 AM, Jay wrote:
https://dvswitch.groups.io/g/main/topic/28046662#3779

Comment By Steve a little over half way down the page.  I have determined that the problem is accessing the P25Reflector server.  It has a YSF reflector it that works fine.  Ports look ok.  Still digging into it.

--

jb   N4NQY


Jay
 

https://dvswitch.groups.io/g/main/topic/28046662#3779

Comment By Steve a little over half way down the page.  I have determined that the problem is accessing the P25Reflector server.  It has a YSF reflector it that works fine.  Ports look ok.  Still digging into it.

--

jb   N4NQY


Steve N4IRS
 

Sure, you can test on dvswitch.org port 43166 Dashboard at <http://dvswitch.org/P25_DVSwitch/> That's what it's there for.

Are you sure that it was P25 wide or narrow? Not YSF? URL?

On 1/6/2021 8:12 AM, Jay wrote:
It is properly in the "Private" P25Hosts.txt.  Path to it is good.  Hotspot links to it but does not stay connected.  May be a clue. Checked ports again.  Studying the posts I find that P25Gateway probably does not tell you when it receives traffic.  Nor are there really any error messages.  It may be ok and the problem at the reflector, but there is so little to configure at the reflector.  It does however seem to not be seeing traffic from the Gateway machine.  Ports??  The look open.

Next step is reconfigure to go to a known good reflector (DVSwitch Test?).  ?That will narrow down the location of the error.  Just wish there were a few more error messages.  After this I am going to try to document my eventual success.

BTW I came across a post concerning adding txPortN and rxPortN, etc to the ini file to allow both Wide and Narrow P25.  Did that ever come to pass?  Curious, Wide is all I really want.



--


--

jb   N4NQY


Jay
 

It is properly in the "Private" P25Hosts.txt.  Path to it is good.  Hotspot links to it but does not stay connected.  May be a clue. Checked ports again.  Studying the posts I find that P25Gateway probably does not tell you when it receives traffic.  Nor are there really any error messages.  It may be ok and the problem at the reflector, but there is so little to configure at the reflector.  It does however seem to not be seeing traffic from the Gateway machine.  Ports??  The look open.

Next step is reconfigure to go to a known good reflector (DVSwitch Test?).  ?That will narrow down the location of the error.  Just wish there were a few more error messages.  After this I am going to try to document my eventual success.

BTW I came across a post concerning adding txPortN and rxPortN, etc to the ini file to allow both Wide and Narrow P25.  Did that ever come to pass?  Curious, Wide is all I really want.



--


--

jb   N4NQY


 

That's rather odd.  Mine worked first go when I moved DVSwitch away from the machine running P25Reflector.  Just checked it now to be sure.

Is your reflector correctly listed in a hosts (either the main P25 hosts file or the private one) file on the gateway machine?  If it's a public reflector, what's the TG number?

On 6/1/21 2:50 pm, Jay wrote:
Tha worked, but I seem to now have no traffic through my P25 Gateway.  Ports are set per example.  Data flows through Analog_Bridge to MMDVM_Bridge but no activity shows in P25Gateway and the Gateway never shows up in the Reflector as connecting to the Reflector Port.  Gateway shows "linked at Startup to Reflector xxxxx" but disconnects shorty thereafter with a "no response from xxxxx, unlinking message.  I have read everything in the Group.io forums about P25Gateway and Reflector, but it is not well documented, but maybe the thought is that it doesn't have to be??

Anyone have this issue and can point me to possible cause.
--

jb   N4NQY


-- 
73 de Tony VK3JED/VK3IRL
http://vkradio.com


Steve N4IRS
 

Can you connect a hotspot to the reflector?
Is the port number in the host file the same as the reflector?
Are you sure the reflector is listening on the UDP port it think it is? (netstat -unap)
Can your gateway connect to another reflector?

Steve N4IRS

On 1/5/21 10:50 PM, Jay wrote:
Tha worked, but I seem to now have no traffic through my P25 Gateway.  Ports are set per example.  Data flows through Analog_Bridge to MMDVM_Bridge but no activity shows in P25Gateway and the Gateway never shows up in the Reflector as connecting to the Reflector Port.  Gateway shows "linked at Startup to Reflector xxxxx" but disconnects shorty thereafter with a "no response from xxxxx, unlinking message.  I have read everything in the Group.io forums about P25Gateway and Reflector, but it is not well documented, but maybe the thought is that it doesn't have to be??

Anyone have this issue and can point me to possible cause.
--

jb   N4NQY


Jay
 

Tha worked, but I seem to now have no traffic through my P25 Gateway.  Ports are set per example.  Data flows through Analog_Bridge to MMDVM_Bridge but no activity shows in P25Gateway and the Gateway never shows up in the Reflector as connecting to the Reflector Port.  Gateway shows "linked at Startup to Reflector xxxxx" but disconnects shorty thereafter with a "no response from xxxxx, unlinking message.  I have read everything in the Group.io forums about P25Gateway and Reflector, but it is not well documented, but maybe the thought is that it doesn't have to be??

Anyone have this issue and can point me to possible cause.
--

jb   N4NQY


Jay
 


Thanks, we will give it a try

jb   N4NQY


 

As others have said, that looks like a path (does the path exist?) or permissions issue.

On 6/1/21 2:08 am, Jay wrote:
The server throws the following error when I start the reflector:

/opt/P25Reflector# P25Gateway: unable to open the log file


Any idea how to get rid of the error and get it working normally??   


jb   N4NQY



-- 
73 de Tony VK3JED/VK3IRL
http://vkradio.com


Jeff - WA3PNY
 

Hi Jay,

You might check the file location in the ‘ini’ file, but more likely, it is a permission problem.  I change the ownership of the log folder to mmdvm:mmdvm, which usually allows the creation of the log file.

Jeff
WA3PNY

On Jan 5, 2021, at 10:08 AM, Jay <jay.n4nqy@...> wrote:

The server throws the following error when I start the reflector:

/opt/P25Reflector# P25Gateway: unable to open the log file


Any idea how to get rid of the error and get it working normally??   


jb   N4NQY




Steve N4IRS
 

Check the ini,find the log section, make sure the path exists

On 1/5/2021 10:08 AM, Jay wrote:
The server throws the following error when I start the reflector:

/opt/P25Reflector# P25Gateway: unable to open the log file


Any idea how to get rid of the error and get it working normally??   


jb   N4NQY




Jay
 

The server throws the following error when I start the reflector:

/opt/P25Reflector# P25Gateway: unable to open the log file


Any idea how to get rid of the error and get it working normally??   


jb   N4NQY



 

On 5/1/21 3:12 pm, Jay wrote:
Trying to put my P25 Reflector in the Cloud.  Does the P25Gateway have
to be on the same server as the reflector?  When I try to start the
P25Reflector without a local gateway, it throws a Gateway error
refering to the log files.  There is no P25Gateway on that server.  it
is on a local box along with the MMDVM_Bridge, etc.
No, P25Gateway does not need to be on the same host as the reflector.  I
run P25Gateway on the same system as DVSwitch.  P25Reflector runs on a
separate server.

So should I move the P25Gateway to the Cloud server or make some other
changes?

No, should be fine.  Just have to make sure that P25Gateway can reach
the reflector (whether public or private).

--
73 de Tony VK3JED/VK3IRL
http://vkradio.com


Jay
 

Trying to put my P25 Reflector in the Cloud.  Does the P25Gateway have to be on the same server as the reflector?  When I try to start the P25Reflector without a local gateway, it throws a Gateway error refering to the log files.  There is no P25Gateway on that server.  it is on a local box along with the MMDVM_Bridge, etc.

So should I move the P25Gateway to the Cloud server or make some other changes?

73  jb  N4NQY